Thymen Arensman: 'Heb m'n tweede plek in Ronde van Toekomst als vervelend ervaren, ontnam me de lol''

Thymen Arensman zegt dat hij het plezier in het fietsen een beetje verloor door al zo vroeg in z'n loopbaan goed te zijn.

La Vuelta ciclista a Espana 22-15

Thymen Arensman kende een fantastisch seizoen met een etappezege in de koninginnenrit van de Vuelta en een mooie zesde plek in het algemeen klassement. Ook in de Giro reed hij sterk en pakte hij bijna een etappe.

Hij loste zijn belofte dus in in zijn laatste jaar bij DSM. Die belofte ontstond vier jaar geleden toen hij in de Tour de l'Avenir op 18-jarige leeftijd tweede werd achter ene Tadej Pogacar. Tegen Wielerflits zegt Arensman nu dat hij die tweede plek niet per se als fijn heeft ervaren.

"Ik heb het eigenlijk als vervelend ervaren. Het is een mooie prestatie. Maar achteraf – met de kennis van nu – had ik het liever niet gedaan, maar wat later in mijn beloftentijd."

Het plezier was door de druk die het opleverde een beetje weg. "Vanaf die tweede plek, gingen anderen verwachten dat ik een jaartje later nog harder zou fietsen en daardoor betere resultaten ging rijden. Ik doe het voor mezelf, maar dat ontnam me wel een beetje de lol."

Arensman wil ieder jaar, stapje voor stapje, beter worden. Bij INEOS wil hij weer een volgende stap maken komend seizoen. Eigenlijk paste die Ronde van de Toekomst van 2018 niet in dat plan - maar ja, expres minder goed fietsen was natuurlijk ook geen optie.

"Ik probeer een lange, gezonde carrière uit te bouwen die hopelijk ooit leidt tot de wereldtop. Als 18-jarige als tweede eindigen in de Tour de l’Avenir, was daar niet helemaal onderdeel van. Maar ik houd van hard fietsen. Als ik dan van voren zit, wil ik graag koersen. En blijkbaar was ik toen al goed genoeg om dat te kunnen."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022