HomeAchtergrondDe 71-jarige Chris fietste 21.000 kilometer in 2022 en viel meer dan...

De 71-jarige Chris fietste 21.000 kilometer in 2022 en viel meer dan 40 kilo af

Het bijzondere verhaal van Chris Koedam uit Brakel, die door (heel veel) fietsen een veel gezonder mens werd.

Op Nieuwjaarsdag postten we een artikel met het aantal kilometers dat Mathieu van der Poel, Wout van Aert en acht andere wielertoppers in 2022 hadden gereden. Onderaan het artikel stond een oproepje aan niet-profwielrenners om zich bij ons te melden als ze een bijzonder verhaal over hun fietsjaar hadden.

Dat hebben we geweten, want het blijkt maar weer dat Nederland (en België) vol fietsfanatiekelingen zit! Als eerste pikken we nu het verhaal van Chris Koedam uit het Gelderse Brakel eruit. Het bijzondere verhaal van de 71-jarige begint eigenlijk zo’n tweeënhalf jaar geleden.

Chris woog op dat moment meer dan 120 kilo en dat vond hij zelf veel te zwaar. De knop ging om en hij pakte – eerst voorzichtig – een oude hobby weer op: fietsen.

Beste keus

Dat gebeurde eerst op de oude mountainbike die hij nog in de schuur had staan. “De eerste keren was het best afzien en was ik blij als ik 25 km gefietst had. Maar ik kreeg het plezier in het fietsen terug en besloot een nieuwe, betere mountainbike te kopen. Dat bleek een goede beslissing, ik werd weer zekerder op de fiets fiets te worden en wilde ook wat sneller gaan fietsen.”

In 2021 ging hij daarom over tot de aanschaf van een spiksplinternieuwe racefiets. Nog niet zo eenvoudig middenin de coronatijd, maar hij wist een Cube Lightning met Ultegra Di2 op de kop te tikken. “Dat is de beste keus geweest die ik heb kunnen maken. Mijn ritten werden steeds langer en ik voelde me sterker worden. Mijn gewicht was inmiddels afgenomen en met mijn lengte van 1 meter 84 weeg ik nu 80 kilo.”

Afgelopen zomer zocht Chris zelfs de Alpen op en bedwong hij de Alpe d’Huez. “Een hoogtepunt. Ik had nog helemaal geen klimervaring, maar ik ben hem opgefietst zonder onderweg te rusten en daar ben ik best wel trots op.”

Chris tijdens het bedwingen van Alpe d’Huez afgelopen zomer. | Beeld: Strava Chris Koedam

Sportschool

Uiteindelijk kwam Chris volgens zijn Strava-account uit op een totaal van 21.227 kilometer en zat hij bijna 800 uur op de fiets het afgelopen jaar, veelal solo. Daarnaast is hij ook nog eens zo’n zes uur per week actief in de sportschool. Het maakte een ander mens van hem.

“Ongeveer acht jaar geleden heb ik hartritmestoornissen gehad. Daarvoor  ben ik behandeld in het ziekenhuis en na die behandeling moest ik elke dag bloedverdunners en metablokkers slikken. Maar toen ik voor de coronaprik een voorgesprek had bij een arts vertelde zij dat ze dacht dat ik wel van die medicijnen af kon. En dat ik maar contact op moest nemen met de cardioloog. En dat resulteerde in nog maar één tabletje metablokker per dag. Ik ben de laatste jaren echt een gezonder mens geworden.”

Met zijn verhaal hoopt Koedam ook andere mensen letterlijk te bewegen om actiever te worden. “Je bent nooit te oud om te sporten. Ik wil jong en oud met mijn verhaal stimuleren om meer te gaan bewegen.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mark Cavendish sprint in Rome dan toch nog naar ritzege, met dank aan… Geraint Thomas!

In tegenstelling tot wat de afgelopen vier jaar het geval was, eindigt de Giro...

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

🎥 Salto op de racefiets in een halfpipe? Deze waaghals doet het ‘gewoon’

Mathieu van der Poel is een acrobaat op de fiets en bij de vrouwen...

Meer zoals dit

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

Bijzonder verhaal: fan die Roglic terug op pad hielp, blijkt voormalige teamgenoot uit schansspringen te zijn

Primoz Roglic heeft tijdens de klimtijdrit van gisteren voor de verrassing gezorgd. Drie jaar...