Eli Iserbyt: 'Op de middelbare school was ik een van de grootsten'

Hij vertelt ook dat hij zowat even groot en breed was als Wout van Aert. Tot z'n tweede groeispurt uitbleef..

Wereldbeker Cyclocross Race in Hulst 2022 men elite

Met zijn 1 meter 65 en 55 kilo (gegevens: ProCyclingStats) is Eli Iserbyt in het crosspeloton veruit de kleinste renner. Hij is eigenlijk gemaakt om Alpe d'Huez op te vlammen, maar baggert iedere winter door de Vlaamse modder.

Dat komt mede doordat Iserbyt in zijn jeugd helemaal niet het postuur van een Colombiaanse klimmer had, zo vertelt hij in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Zij leggen hem in een rubriek waarin hem de hemd van het lijf wordt gevraagd het dilemma voor of hij wel eens groeihormonen heeft overwogen, zoals Lionel Messi in zijn jeugd kreeg.

"Nooit aan gedacht, nee. In het eerste middelbaar was ik een van de grootsten van de klas. Dat zal ermee te maken gehad hebben. Ik studeerde ook Latijn en sport kreeg thuis niet de hoogste prioriteit. Dan sta je er toch net iets minder fanatiek in om naar dat soort paardenmiddelen te grijpen", legt de West-Vlaming uit.

Wout van Aert

Iserbyt gaat verder in op zijn geringe lengte en vertelt dat Wout van Aert hem pas in het eerste beloftenjaar voorbij ging qua fysiek.

"Daarvoor waren we zowat even groot en even breed. Ik ging ervan uit dat ik nog wel een tweede groeispurt zou krijgen. Niet dus. Pas op: op sommige parkoersen is mijn postuur ook een voordeel, op andere dan weer niet. Maar tegen het vermogen dat Wout doorgaans haalt, valt niet veel te beginnen. Daar moet je gewoon eerlijk in zijn."

Napoleoncomplex

Het Napoleoncomplex is het complex waarbij wat kleinere mensen hun geringe lengte compenseren met iets anders en Iserbyt gaat er in Het Nieuwsblad op een humorvolle wijze mee om.

Bij het dilemma wat hij zou doen als er een zak 200 miljoen euro voor z'n deur staat, zegt hij dat hij eerst een deel zou weggeven aan de bevordering van G-sport en een stichting voor jongdementie. Maar hij vergeet ook zichzelf niet.

"Kom, we bestellen ineens die Lamborghini Urus. Én een G-klasse, om af te wisselen. Da’s mijn Napoleon-complex. Ik zit graag in grote bakken. (lacht) Telt mijn toekomstige ook als goed doel? Fien krijgt een handtas, een Hermès Birkin Bag, dat heeft ze wel verdiend voor al die goede zorgen", sluit hij met een lach af.

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022