Geschorste Toon Aerts kan blijven trainen met financiële en logistieke hulp van UCI-sponsor

Veldrijder Toon Aerts kreeg in december te horen dat hij twee jaar geschorst is, maar hij blijft keihard trainen, met hulp van een opvallende sponsor.

Krawatencross in Lille mannen elite 2022

Toon Aerts legt zich niet neer bij het nieuws dat hij in december te horen kreeg: de UCI legde hem een tweejarige schorsing op, waardoor de al een poos op non-actief staande Aerts februari 2024 weer zou kunnen koersen. De Belg vecht die schorsing aan en blijft ondertussen hard trainen.

Toyo Tires

Dat doet hij met hulp van een opvallende sponsor, zo meldt Het Nieuwsblad. De Japanse bandenfabrikant Toyo Tires voorziet hem van financiële en logistieke steun in de periode dat hij niet als prof actief kan zijn, en Toyo Tires is ook titelsponsor van de Wereldbeker veldrijden, georganiseerd door de UCI.

Steven Laurijssen, managing director bij het bedrijf legt uit: "Onze steun aan Toon is geen kritiek op welke instantie dan ook. Regels moeten er zijn, regels moeten worden nageleefd. Maar er is de letter van de wet en er is de geest van de wet. Wij vinden de voorgestelde straf buiten proportie aangezien er gesproken wordt van niet-intentioneel gebruik."

Toyo Tires voorziet Aerts van kleding en hij ontvangt een financiële bijdrage van het bedrijf zodat hij af en toe op trainingskamp kan en ook thuis tijd kan vrijmaken om te blijven trainen. Aerts heeft tevens emplooi gevonden als docent lichamelijke opvoeding op een middelbare school.

Beroep

Hij en zijn kamp zijn in beroep gegaan tegen de schorsing bij het Anti Doping Tribunaal. Dat verwacht in april uitspraak te doen. Volgens Aerts gebruikte hij letroloze, het verboden product waarop hij is betrapt, niet bewust en toonden ze dat al aan via een haarnanalyse.

Ze lieten ook al een vervuild voedingssupllement zien in een geopende verpakking. Dat die al geopend was, zorgde ervoor dat Aerts toch geschorst werd.

Nieuws
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022