Wetenschapper raadt (met name mannen van middelbare leeftijd) aan: minder hard trainen op de racefiets

Zo hard mogelijk fietsen is lang niet altijd beter. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid, zo betoogt een wetenschapper. We leggen uit hoe dat zit.

Cyclist in helmet outdoors

We fietsen te hard. Dat vindt cardioloog in opleiding Vincent Aengevaeren. Nou oké, misschien is dat ook wel een beetje gechargeerd, maar de wetenschapper waarschuwt wel voor de gezondheidsgevaren van te hard trainen, met name bij mannen die al een beetje op leeftijd raken.

Dat zegt de Nijmegenaar in De Volkskrant van afgelopen weekend. Hij baseert zich op een studie die eerder dit jaar uitkwam en deed zelf ook onderzoek naar de gezondheidseffecten van hard trainen op de fiets (en dat geldt dan voor andere cardio-inspanningen ook natuurlijk).

Vergrote kans op hartfalen en beroertes

Volgens Aengevaeren lopen met name mannen van middelbare leeftijd grotere kans op aderverkalking als ze gedurende een langere periode (te) intensief trainen. Aderverkalking is een belangrijke indicator voor hartfalen en vergroot ook de kans op beroertes.

De arts vertelt over het onderzoek dat een groep mannen tussen hun 54ste en hun 60ste monitorde. "We zagen twee opvallende dingen. Hoe intensiever de mannen sportten, hoe meer hun kransslagaderverkalking in die zes jaar toenam - en ook hoe vaker we zagen dat hun plaques* verkalkt waren."

Speculatie over de redenen

Aengevaeren weet niet exact waarom de extra verkalking optreedt bij de mannen. "Misschien heeft het te maken met de scherpe pieken in adrenaline, hartslag en bloeddruk, waardoor de vaatwanden meer te verduren krijgen. Misschien is hun magnesiumhuishouding anders - en magnesium heeft invloed op de verkalking in de vaten. Of misschien krijg je bij zeer intensief sporten andere bloeddoorstromingsprofielen. Dat zou ik allemaal graag uitzoeken."

Voorlopig is de reden achter de de uitkomst dus nog speculeren geblazen en ook of de mannen daadwerkelijk een grotere kans hebben op hartfalen is nog niet wetenschappelijk bewezen. "De langetermijneffecten zijn nooit goed onderzocht. We weten dat kransslagaderverkalking sterk gerelateerd is aan cardiovasculaire schade. Maar tegelijkertijd weten we dat hoe meer je sport, hoe langer je leeft", sluit Aengevaeren positief af voor de fanatieke sporters.

Maar misschien kun je het in je fietsgroep toch eens erin gooien als jij slechte benen hebt of geen zin hebt om hard op kop te boren..

*Plaques zijn verdikkingen in de vaatwand, waarin zich ontstekingscellen, cholestorol en kalk hebben opgehoopt.

Achtergrond
  • Beeld: iStock