Deze 7 beginnersfouten moet je als wielrenner absoluut vermijden

Ben je van plan om jezelf een strak koerspakje en een blitse bolide aan te schaffen? Lees dan zeker eens deze zeven vaak voorkomende beginnersfouten!

Wielrennen is zonder enige twijfel de allerleukste sport ter wereld. Toch zijn er ook veel zaken die kunnen mislopen waardoor je fietstocht niet zo aangenaam verloopt. De zeven onderstaande tips zullen beginnelingen (maar ook gevorderden) helpen om zoveel mogelijk te kunnen genieten van je rit.

1) Te weinig eten

Je ontbijt overslaan of geen snack meenemen tijdens je fietstraining? Slecht idee! Wielrennen is een duursport en er zijn heel weinig sporten waarbij het calorieverbruik zo hoog ligt als bij het fietsen. Een volledig gevulde koolhydraatvoorraad is doorgaans na anderhalf tot twee uur training helemaal leeg. Vul je die voorraad niet tijdig aan, dan krijg je te maken met de befaamde hongerklop.

Veel koolhydraten en snelle suikers opnemen is dus de boodschap. Dat begint met een stevig ontbijt (brood, ontbijtgranen, havermout...). Tijdens je fietstraining neem je snelle suikers op door bijvoorbeeld gels en energiebars, maar die dure sportsnacks zijn helemaal niet noodzakelijk. Ook peperkoek, een suikerwafel en dergelijke suikerachtige snacks, werken even goed.

2) Veel te hard trainen

Een monstertocht en een heel hoge gemiddelde snelheid is leuk om mee uit te pakken op Strava of andere sociale media, maar het helpt je conditie niet echt vooruit. Fiets je om een beter renner te worden, dan hoef je helemaal niet zo hard en lang te rijden. Integendeel, kom je na elke fietstoch afgemat thuis, dan is de trainingsprikkel minimaal.

Je conditie verbeteren doe je door langzaam op te bouwen en veel duurtraining af te wisselen met interval- of krachttraining. Beginners doen er goed aan om (bijna) uitsluitend aan een hele lage intensiteit te trainen. Daarvoor kan je vertrouwen op je eigen gevoel, maar een inspanningstest bij een sportarts is nog beter. Aan de hand van een lactaattest kan die heel nauwkeurig jouw trainingszones en de daarbij horende hartslagen en wattages bepalen.

3) Slechte opwarming

Ook je training beginnen met een stevige sprint is een slecht idee. Je hart en spieren hebben even de tijd nodig om te wennen aan de inspanning en de bloedsomloop op gang te krijgen. Daarom begin je een trainingsrit beter met tien minuutjes heel langzaam fietsen. Na afloop van je training doe je op dezelfde manier een cooling down.

4) Verkeerde kledij

Je shirtje mag een vod zijn, je sokken versleten en je bril mag uit de action komen, maar een fietsbroek moet van topkwaliteit zijn! Niets zo vervelend als de hele tijd met zadelpijn rondrijden. Bespaar dus nooit op een geschikte fietsbroek. Assos en Castelli zijn twee voorbeelden van kledingmerken die nooit teleurstellen.

Naast een goede fietsbroek, is ook geschikte winterkledij erg belangrijk. Wie in vriestemperaturen op pad durft te gaan en te licht gekleed is, zal namelijk heel erg afzien. Een thermo ondershirt en een fietsjack is dan ook een must in de kledingkast van elke wielertoerist.

5) Veel te dure fiets

De mooiste en duurste pareltjes gaan tegenwoordig al vlotjes voorbij de 15.000 euro. Dat wil echter helemaal niet zeggen dat jij er ook zo ééntje nodig hebt. Zolang je geen ambities hebt om de Tour of Vlaanderens Mooiste te winnen en vooral wil genieten van de mooiste sport op aarde, volstaan enkele duizenden euro's voor een geschikte tweewieler, waarvan de kwaliteit meer dan oké is. Hetzelfde geldt trouwens voor een fietscomputer.

6) Gebrekkig onderhoud

Hoeveel je ook betaalt voor je fiets, sowieso is wielrennen een heel dure hobby. Je wil dan ook het liefst dat je materiaal zo lang mogelijk meegaat en daarom is onderhoud erg belangrijk.

Reinig daarom regelmatig je fiets, in het bijzonder de ketting en de derailleur. Zeker na een rit in de regen. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt er enkel ontvetter, een borsteltje en smeermiddel voor nodig. Hier wordt uitgelegd hoe je dat het best aanpakt.

7) Bier en chips

Na je training zal je ongetwijfeld heel veel honger hebben. Hou er echter rekening mee dat niet alle voeding even bevorderlijk is voor het herstel. Zo vermijdt je best vetten (chips, friet met mayonaise, taart... ) en neem je best zo snel mogelijk suikers en eiwitten op. Wat je de eerste uren na je training naar binnen werkt, is namelijk van cruciaal belang voor de duur van het herstel! En dat biertje laat je ook best achterwege.

 

Zelf in het zadel
  • Beeld: Unsplash