HomeAchtergrondMathieu van der Poel aan vooravond Milaan-Sanremo: 'Geef toe dat ik had...

Mathieu van der Poel aan vooravond Milaan-Sanremo: ‘Geef toe dat ik had verwacht beter te zijn in Tirreno’

Mathieu van der Poel over de vorm richting Milaan-Sanremo, waarom hij niks meer op Strava zet en de rug.

De voorbereiding op de voorjaarsklassiekers van Mathieu van der Poel zat er na de Tirreno-Adriatico op en de wielervolgers bleven zitten met veel vraagtekens. MVDP liet prima lead-outs zien, maar kon heuvelop bij lange na niet mee.

Vorm

Van der Poel zelf zei in gesprek met enkele kranten dat hij weet dat het beter moet dan wat hij in de Tirreno liet zien, wil hij een rol kunnen spelen in La Primavera.

“Vorige week zou ik ook op de Poggio geen kloof hebben kunnen slaan. Hopelijk lukt me dat zaterdag wel. Ik had de Tirreno nodig. Zo hard kan je niet trainen. Het was niet zo heel goed en ik geef toe dat ik dat ook niet verwacht had. Maar het was ook niet dramatisch slecht”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Ergens snapt Van der Poel ook wel dat hij nog niet top is – of hopelijk was. En hij heeft er ook wel vertrouwen in dat het na een week koersen anders is komende zaterdag.

“Helemaal onlogisch is het ook niet dat ik na de korte voorbereiding na het WK veldrijden in Hoogerheide nog niet top was in de eerste rittenkoers. Deze week heb ik gerust en af en toe nog eens heel even doorgetrokken. Hopelijk deed de Tirreno zijn werk en eigenlijk maak ik me daar zelfs niet eens zorgen om.”

En dus hoopt hij er te staan in het eerste monument van het seizoen. “Ik hoop er in Sanremo een eerste keer dicht bij te zijn. Het is geen verlengstuk van mijn voorbereiding meer. Je hoeft niet de beste te zijn om in Sanremo te winnen. Maar ik zou er toch liefst in topvorm aan de start staan. Het is elk jaar moeilijker om echt het verschil te maken op de Poggio. Je moet er al echt boven uitsteken.”

Rug

Van der Poel ontkent dat zijn rug hem weer parten speelde in de Tirreno, zoals in wandelgangen van het peloton rondging.

“Ik heb wel een paar ritten afgezien om het peloton te kunnen volgen, maar daar maak ik me niet druk om. Het gaat niet elke dag slechter of zo. Die rug heeft een beetje rust nodig. Ik zou er zo’n 15 à 20 minuten per dag oefeningen voor moeten kunnen doen, maar tijdens wedstrijden is dat onmogelijk.”

Deze week had hij er wel weer tijd voor. Van der Poel merkt dat verschil ook echt wel. “Deze week ben ik de gym weer ingedoken voor krachttraining. Ik probeer het te onderhouden, maar als ik het door de drukke wedstrijdkalender een tijdje niet kan doen, dan ben ik er een week slecht van als ik de draad weer oppik. Dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op.”

Strava

Hoeveel Mathieu van der Poel traint is tegenwoordig een groot raadsel voor het publiek, want hij deelt z’n ritten tegenwoordig niet meer op het sociale platform Strava.

“Ik had voor mezelf uitgemaakt om het één jaar lang te delen omdat ik links en rechts commentaar kreeg dat er over mijn trainingen niets bekend was. Vandaar dat ik het allemaal online plaatste. Ik vond dat ook leuk omdat ik op training zo veel mogelijk KOM’s probeerde aan te vallen. Nu heb ik er geen behoefte meer aan om dat te delen.”

Van der Poel stelt dat we er bij andere renners eigenklijk ook niet heel veel wijzer van worden. “Die doen het wel, maar de meeste plaatsen er geen hartslag of vermogens bij en dan heb je er niet veel aan, want je ziet niks.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Loeisterke Kaden Groves schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

De Volta Limburg Classic, met onder andere Thijs Zonneveld aan de start namens BEAT...

Meer zoals dit

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Lefevere doet boekje open over wereld van sportsponsoringbureaus: ‘Met één zo’n farizeeër liggen we nog altijd in proces’

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat supermarktketen Jumbo na 2024 stopt of...

Van waterdragers tot topfavorieten: dit zijn de 11 Nederlanders die meedoen aan de Ronde Van Vlaanderen

1) Mathieu van der Poel Met Mathieu van der Poel hebben we uiteraard een topfavoriet...