Kristen Faulkner haalt uit naar de UCI in 'glucosemetertjesgate': 'Ze hebben geen kennis van zaken, weten niks over het vrouwelijk lichaam'

Kristen Faulkner baalt nog steeds ontzettend van haar diskwalificatie en snijdt een belangrijk punt aan. "De UCI verdiept zich niet in de gezondheid van vrouwen."

Danilith Nokere Koerse 2023 Women

Kirsten Faulkner werd een aantal weken geleden geschrapt uit de uitslag van Strade Bianche omdat ze een glucosemeter droeg. De Amerikaanse kijkt met frustratie terug op het voorval en uit zich kritisch over het beleid van de Internationale Wielerunie. "De UCI is het spoor bijster. Ze weten helemaal niks over het vrouwelijk lichaam", vertelt ze in gesprek met Rouleur.

Faulkner reed een uitstekende wedstrijd in Strade Bianche en bekroonde haar inspanningen met een podiumplek. Maar die vreugde maakte al gauw plaats voor totale verbijstering toen ze een aantal dagen later een diskwalificatie op haar dak kreeg.

De renster van Jayco-Alula was zich namelijk van geen kwaad bewust. "Ik wist niet dat ik er niet mee mocht koersen. Ik geef toe dat ik de regels niet goed heb doorgenomen, maar ik dacht dat het oké was zolang ik de data niet uit kon lezen."

De eerste dagen nadat de podiumplaats haar was ontzegd, deed Faulkner er alles aan om in contact te komen met de UCI. Maar alle pogingen waren tevergeefs, de wielerbond wilde van niks weten. "Er is geen verbale communicatie geweest, ze hebben me nooit gebeld. Ik heb meermaals aangeboden om te praten, maar dit mocht niet baten.

Gezondheidsrisico's

De voorbije weken hebben we het bij Wieler Revue regelmatig gehad over die vermaledijde glucosemeter. Het is een relatief nieuw technisch snufje in de wielersport, en dat roept de nodige vragen op. Maar Faulkner kan inmiddels niet meer zonder.

"Het is heel belangrijk voor mij. Voordat ik het gebruikte at ik vaak te veel of te weinig. Bij een vrouw is dat best gevaarlijk, want het kan leiden tot verlies van de menstruatiecyclus. Dat is mij al eens eerder overkomen en als ik het niet gebruik, ben ik bang dat het weer gebeurt."

De tweevoudig etappewinnares in de Giro hekelt de arrogante houding van de UCI en hoopt dat de regels aangaande glucosemeters gauw op de schop gaan.

"Ze weten echt van niks. Ze verdiepen zich niet in de gezondheid van de vrouwelijke rensters. Het wordt tijd dat de gezagvoerders de correlatie gaan zien tussen glucose en de menstruatiecyclus. Als we op deze voet verder gaan, kan dat heel gevaarlijk zijn. Het wordt tijd dat de UCI transparanter, eerlijker en consistenter wordt. Ik zal daar voor blijven vechten, dat is een veel groter doel dan die derde plaats in Strade Bianche."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023