Maarten Ducrot over column Wieler Revue: 'Hele eer dat hij mij gebruikt heeft om zichzelf een stijf pikje aan te meten'

Onze redacteur schreef de afgelopen Tour een column over het commentaar van de afscheidnemende Ducrot. Hij reageert..

WK in Richmond, USA - Traning on thursday 2015

Maarten Ducrot neemt morgen in de Amstel Gold Race afscheid als wielercommentator bij de NOS. In het kader daarvan ging Daan de Ridder van NU.nl bij 'm op bezoek en maakte een mooi afscheidsinterview met de stem die wielerminnend Nederland de afgelopen decennia in twee kampen verdeelde.

Column met overdrijving

Of je houdt van z'n verbazing over de normaalste zaken van de wereld en het eeuwige 'nieuwe wielrennen' of je haat het. Zoals je uit het voorgaande zinnetje misschien al een beetje kunt opmaken, haat ik het.

Nu is haat natuurlijk een groot woord, want ik gun Ducrot op persoonlijk vlak uiteraard het allerbeste en het is bovendien maar wielrennen - en dan nog niet eens het wielrennen zelf, maar het commentaar. Ik kan ook niet ontkennen dat ik ook weleens heb geglimlacht om 'm. In het interview haalt hij zelf zijn quotes over Cancellara die een brommer had ingeslikt en 'als een staafmixer door het peloton gaan' aan. Prima vondsten.

Maar toch vond ik Ducrot over het algemeen een bijzonder slechte commentator. Mijn grootste bezwaar tegen het commentaar van Ducrot was zijn gebrek aan deskundigheid. Dat wilde ik eens - op een overdreven manier, met een knipoog. zoals dat in columns gaat - aantonen en dus schreef ik de voorbije Tour een column met de kop 'Ik hield een middag alle onzin bij die Maarten Ducrot uitkraamt'.

Stijf pikkie

Die werd prima gelezen en staat in de Google-resultaten op de naam van Ducrot nog altijd hoog. De interviewer confronteerde hem daarmee en Ducrot reageerde. Vond hij dat soort kritiek niet vervelend?

"Ik vind dat totaal niet vervelend. Wat voor iemand ben je als je jezelf wilt profileren op internet door te vertellen wat voor onzin iemand ánders uitkraamt? Hoe klein ben je dan? Ik vind dat gewoon een beetje sneu. Of ben ik nou gek?"

Daarop vraagt De Ridder hem of-ie het gesprek met mij zou aangaan. Ducrot reageert lachend: "Nou, ik sta niet te popelen. Ik vind het al een hele eer dat hij mij gebruikt heeft om zichzelf een stijf pikje aan te meten. Zet dat er maar in."

Reactie van mij

Omdat het allemaal toch niet heel vleiende reacties zijn, gaf De Ridder mij de kans te reageren op de woorden van Ducrot. Dat is deze reactie, die dus ook is opgenomen in het artikel:

"Dit hoort bij het wielrennen, dat je wat van elkaar vindt. Ik vind zijn reactie prima. Ik sta nog steeds achter wat ik in die column heb geschreven, maar hij moet wel duidelijk met een knipoog gelezen worden. Ik heb het stijlfiguur van de overdrijving gebruikt."

"Feit is wel dat ik geen fan ben van Ducrot de wielercommentator, daarom kijk ik altijd naar de Belgische tv. Het is zoals ik aan het einde van mijn column schrijf: Maarten, het ga je goed, maar wij zijn niet voor elkaar gemaakt."

Waarvan akte. Nogmaals het beste Maarten! Ennehh, ik blijf lekker naar De Belg kijken, want je vervangers doen het wat mij betreft niet veel beter.. (In Roubaix zagen ze pas dat Van Aert lek stond toen zijn wiel daadwerkelijk werd gewisseld).

Achtergrond
  • Photo Wessel van Keuk/Davy Rietbergen/Anton Vos/Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2015