HomeAchtergrondAnnemiek van Vleuten bereidde zich via vriend en YouTube voor op Vuelta:...

Annemiek van Vleuten bereidde zich via vriend en YouTube voor op Vuelta: ‘Zag Robert Gesink strijden voor ritzege’

Voor parkoersverkenning was geen tijd na een druk voorjaar, maar dan biedt de liefde (en YouTube) gelukkig altijd nog uitkomst voor Van Vleuten..

Annemiek van Vleuten begint vandaag na een enigszins teleurstellend voorjaar aan haar groterondendrieluik. Met de vernieuwde en vooral verlengde Vuelta Femenina – de koers duurt nu zeven dagen en heeft een andere plek op de kalender – begint het werk waar Van Vleuten écht in uitblinkt: etappekoersen.

Op haar website blikt ze vooruit op de thuiskoers van haar Spaanse ploeg Movistar. Ze is blij dat het nu een volwaardige etappekoers is, maar de nieuwe plek op de kalender had van haar niet gehoeven.

“Vanuit het niets gaan we vanuit de eendaagse klassiekers door naar de Vuelta. Ik denk dat onze kalender iets beter in balans kan zijn en dat het jammer is dat ze de drie Spaanse etappekoersen die nu komen, allemaal bij elkaar zetten in mei. Terwijl we na het WK, dat dit jaar heel vroeg valt in begin augustus, juist ruimte hebben op de kalender.”

Maar ze heeft er geen invloed op en dan treedt de Wet van Van Vleuten in werking: waar je geen invloed op hebt, daar moet je je niet al te druk om maken. Op haar eigen voorbereiding heeft ze wel invloed. Fysiek was ze in Luik-Bastenaken-Luik op haar best dit voorjaar en op de etappes van de komende week bereidde ze zich op geheel eigen wijze voor.

Vriend en YouTube

Met name de laatste rit naar de befaamde Lagos de Covadonga is door Van Vleuten goed geanalyseerd. Haar Spaanse vriend komt uit Cantabrië, de streek waar de loodzware klim te vinden is. Ze zocht ook YouTube-filmpje op.

“Het is goed dat ze deze beroemde klim in het parcours hebben gedaan, want dat geeft wat meer body aan de Vuelta. Het is echt een super lastige klim. Ik heb hem zelf nog niet gereden, maar wel Youtube-video’s bekeken. Ik heb bijvoorbeeld gezien hoe Robert Gesink er aan het strijden was voor een etappezege in de Vuelta. Mijn vriend heeft me ook goed kunnen informeren over hoe de klim loopt.”

Al met al heeft Van Vleuten er zin en vertrouwen in om het op te nemen tegen Demi Vollering, die haar voorjaar ook doortrekt en aan de start komt in de Vuelta. Vollering was in de voorjaarsklassiekers een klasse apart, maar dat zegt niet alles volgens Van Vleuten.

“Dit gaat heel anders zijn, met de lange aankomst bergop. Ik ga kijken hoe dat gaat, heb er in ieder geval zin in en neem vanuit de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik wel mee dat het niveau niet heel ver weg is. We gaan ervoor!”, besluit ze. Eurosport zendt alle etappes van de Vuelta Femenina live uit.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nieuwe coach Wout van Aert kiest voor andere aanpak: ‘Zijn niveau gaat lager zijn dan vorig jaar’

Zaterdag 9 december is het zover. Dan rijdt Wout van Aert in Essen zijn...

🎥 Winterwonderland: parkoers in Val di Sole ondergedompeld in dik pak sneeuw

Het is bijna weer zover. Op zondag 10 december strijkt het veldritpeloton neer in...

🎥 Arkea-B&B Hotels pakt in gelikt filmpje uit met nieuw shirt in thema van beroemd zwaard

Wielerploegen doen er heden ten dage alles aan om onderscheidend te zijn. De social...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Meer zoals dit

Nieuwe coach Wout van Aert kiest voor andere aanpak: ‘Zijn niveau gaat lager zijn dan vorig jaar’

Zaterdag 9 december is het zover. Dan rijdt Wout van Aert in Essen zijn...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen: ‘Nooit een vriend van me geweest, wel een geweldige wielrenner’

De namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor eeuwig met elkaar verbonden...