Giro | Nummer 4 van het jongerenklassement Thymen Arensman draagt de witte trui. Hoe zit dat?

We geven een kort college hogere truienwiskunde en leggen uit hoe het kan dat Thymen Arensman het wit draagt vandaag in de Giro.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage-03

Het wielrennen kent een truiencultuur en dat is een van de vele mooie zaken die de wielersport een unieke sport maakt. En het wielrennen zou het wielrennen niet zijn als de UCI daar ook weer wat ingewikkelde regeltjes op losgelaten heeft. In de Giro heeft de witte jongerentrui daar nu mee te maken.

Voorrangsregels

Omdat een renner maar één trui tegelijk kan dragen, zijn er namelijk 'voorrangsregels' voor de truien. We zullen ze hier uit de doeken doen aan de hand van de situatie omtrent het jongerenklassement in de Giro.

Sinds gisteren is Andreas Leknessund leider in dat klassement en zou hij dus normaal gesproken het wit dragen. Maar hij is ook leider in het algemeen klassement en draagt dus het roze. Het algemeen klassement gaat logischerwijze boven nevenklassementen als het jongerenklassement.

De trui van het nevenklassement wordt in zo'n situatie dan gedragen door de nummer twee van dat klassement. Dat is in dit geval Remco Evenepoel. Maar ook hij draagt het wit niet. De Belg is namelijk nog in het bezit van een ander niet onbelangrijk truitje in de wielersport: de regenboogtrui.

Kiezen

En als een renner met een kampioenstrui een klassement niet echt zelf leidt maar de trui als plaatsvervanger draagt, is hij daartoe volgens UCI-regels niet verplicht en mag hij kiezen voor de kampioenstrui. Evenepoel kiest - en dat snappen we helemaal.. - voor zijn regenboogtrui.

Nummer drie in het jongerenklassement is Joao Almeida en die is kampioen van Portugal. Hij verkiest de trui die daarbij hoort ook boven het wit en zo komen we uit bij... Thymen Arensman, de nummer vier van het jongerenklassement!

Zijn er nog vragen? Nee? Door naar het volgende onderwerp in deze cursus UCI-regels: soklengte... (die bewaren we even voor later)

Giro d'Italia
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023