HomeGeen categorieSantiago Buitrago wint koninginnenrit Giro, Roglic pakt drie seconden terug op Thomas

Santiago Buitrago wint koninginnenrit Giro, Roglic pakt drie seconden terug op Thomas

De koninginnenrit van de Giro beloofde spektakel, maar daar kwam weinig van terecht. Hoewel Roglic drie seconden pakte ten opzichte van Thomas, hielden de toppers het kruid heel lang droog. De rit werd gewonnen door vluchter Santiago Buitrago.

Het was vandaag buigen of barsten voor de klassementsrenners in de achttiende Giro-etappe. De koninginnenrit stond op het programma. In totaal overbrugden de renners vandaag 183 kilometer van Longarone naar Tre Cime di Lavaredo. Belangrijker nog: in de laatste 100 kilometer moesten er vijf loodzware Dolomieten-cols overwonnen worden.

Net als donderdag, ging de koers koers weer rap van start. Er vond een lange strijd plaats om in de vlucht te geraken, de klassementsploegen lieten niet zomaar een vlucht gaan. Na verloop van tijd ontstond er toch een vluchtersgroep, het collectief kreeg zelfs zoveel ruimte dat het mocht vechten om dagsucces. Onder anderen Derek Gee en Santiago Buitrago zaten van voren.

In de fase voorafgaand het klimwerk, zorgde Healy voor behoorlijk wat reuring in het peloton met een gekke demarrage. Bekijk de beelden hier.

Finale

Met nog vijftig kilometer te gaan doemde de Passo Giau op. De mannen in het peloton hielden het kruid droog, maar dat was in de kopgroep allerminst het geval. Buitrago kreeg vier man met zich mee na een uitval: Magnus Cort Nielsen, Derek Gee, Carlos Verona en Michael Hepburn.

Vanuit het welbekende skidorp, Cortina d’Ampezzo, begonnen de renners aan de allesbeslissende tweetrapsraket in de finale. Eerst werd de Passo Tre Crocci bedwongen met nog twintig kilometer te gaan (8 kilometer aan 7,2%). Kort daarna volgde de finish bergop bij Tre Cime de Lavaredo (7,1 kilometer aan 7,8%).

De laatste drie kilometer van de slotklim liepen omhoog aan 11,7%. Ondanks dat Gee met een kleine voorgift begon aan de steile stroken, knalde Buitrago eroverheen met anderhalf kilometer te gaan. De Colombiaan soleerde onbedreigd richting de overwinning. Gee hield wel vast aan de tweede stek, Magnus Cort Nielsen werd derde.

Daarachter kwamen de klassementsrenners binnen. Lange tijd hielden zij het kruid droog. Met ongeveer een kilometer te gaan trok Roglic ten aanval, de Sloveen pakte drie seconden terug aan de meet. Het gat met klassementsleider Thomas bedraagt nu 26 seconden. Almeida verloor weer tijd, hij staat nu 59 seconden achter. Morgen staat de allesbeslissende klimtijdrit op het programma.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Hooydonck over verhouding bij Alpecin-Deceuninck: ‘In volgende koersen staat Van der Poel nog twee trapjes boven Philipsen’

De wereldkampioen vertelt regelmatig dat hij over het algemeen een paar koersen nodig heeft...

Van der Poel verlengt contract bij Alpecin-Deceuninck tot eind 2028! ‘Een logische keuze’

Eerder werd bekend dat Van der Poel voor tien jaar verbonden blijft aan het...

Monsterdeal! Mathieu van der Poel tot en met 2033 op Canyon-fietsen

De samenwerking werd bekrachtig in Koblenz, waar het hoofdgebouw is van het Duitse fietsenmerk....

Ronde van Catalonië: Machtssprint van geïsoleerde Pogacar komt net te laat om Nick Schultz terug te pakken

De Ronde van Catalonië begon met een etappe met een aantal lastige klimmetjes, maar...

Meer zoals dit

📸 Dit zijn eind negentiende eeuw de eerste wielrenster op de racefiets (met jurk aan..)

Het wielrennen voor vrouwen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Bijna alle...

Ploegleider Steels: ‘Ben ervan overtuigd dat Evenepoel mee kan doen voor zege in Ronde van Vlaanderen’

Remco Evenepoel rijdt nu in Portugal de Ronde van de Algarve en richt zich...

Dit zijn de 15 langste renners van het WorldTour-peloton, Visma | Lease a Bike gemiddeld langste team

Op de lijst met langste renners staan veel Nederlanders. Dit is de top 3...