Louis Vervaeke doet verhaal over moment van Evenepoels Giro-opgave: 'Ik zei tegen Ilan: er klopt iets niet'

Knecht Louis Vervaeke vertelt over het nachtmerriemoment in het hotel waarop Remco Evenepoel moest opgeven in de Giro en hoe dat precies ging.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 9

Hij was een van de mannen die Remco Evenepoel na de eindzege in de Vuelta van 2022 ook in de net afgelopen Giro had moeten helpen. Het liep heel anders voor Louis Vervaeke. Hij zag eerst Remco Evenepoel opgeven vanwege Covid en moest niet veel later zelf ook het strijdtoneel verlaten met een positieve coronatest.

Dutje bleek geen dutje

In de podcast Vals Plat doet hij zijn verhaal over die Giro, en dan met name de momenten tijdens en na de tijdrit, die Evenepoel nog won maar waarna hij positief testte op corona. Vervaeke had eigenlijk na de verkenning van zijn ploegmaat al door dat er iets niet helemaal in de haak was.

"Je zag het aan zijn gezicht. Hij kwam ook voor de tijdrit de bus in, en ik dacht dat hij nog even een dutje in het hotel had gedaan, maar hij kwam direct na de verkenning. Toen viel mij op dat hij er heel moe uitzag."

's Avonds bleken de voorgevoelens van Vervaeke uit te komen. Evenepoel won de tijdrit nog op karakter, maar rond het eten brak het horrormoment aan voor Vervaeke en zijn ploeggenoten.

Het duurde en het duurde maar

"Dat was een heel apart moment, want we wonnen de tijdrit. We zouden een half uur laten eten, zodat Evenepoel ook mee aan tafel kon. Maar het duurde en het duurde maar. Verder ontbraken ook enkele ploegleiders en de dokter, toen wist ik dat er iets mis was. Ook het beeld van hem na de tijdrit kwam weer naar boven. Ik zei tegen Ilan (Van Wilder, red.): er klopt iets niet, volgens mij is hij ziek."

Het bleek te kloppen. Maar het bleef niet bij klap. Nadat hij de knop uiteindelijk had omgezet, testte hij zelf de dinsdag nadien positief op corona.

"Op de dinsdag waren we met zijn vieren positief. Toen moesten we gezamenlijk aan één tafel zitten en keken we naar de drie overblijvers. Je hebt dan wel wat me ze te doen; ze moeten dan nog twee weken met zijn drieën." Uiteindelijk werden dat er na het opgeven van Davide Ballerini zelfs twee.

INEOS de fout in volgens Vervaeke

Vervaeke volgde de Giro na zijn eigen afstappen niet meer op de voet, maar zag wel de spannende ontknoping. Hij en Remco Evenepoel vonden dat INEOS het eigenlijk niet zo slim heeft aangepakt.

"Ik had het er met Remco over. De kracht van Thomas zijn die ritten van vijf à zes uur aan hoog tempo. En Roglic is bijvoorbeeld, als je kijkt naar die rit die finisht op Lo Port in Catalonië, beter in een rit met enkel een slotklim. Die mannen reden een half uur aan 6,7 watt per kilogram. In dat soort inspanningen is Roglic van wereldniveau. Dat had INEOS kunnen weten, en hadden ze eigenlijk de koers voor de klimtijdrit wat zwaarder moeten maken."

Je kunt hier de aflevering bekijken en beluisteren.

Het programma van Remco Evenepoel voor de komende tijd is nog niet bekend, Louis Vervaeke gaat komend weekend weer aan de bak. Hij start op zaterdag in de Heistse Pijl en een dag later staat hij aan het vertrek in de Burssels Cycling Classic. Beide koersen zijn live te volgen op Sporza.

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023