Richard Plugge over veiligheid: 'De ASO wil de vrouwen er niet door Bos van Wallers laten rijden, maar waarom de mannen dan wel?'

Veiligheid is door trieste omstandigheden actueler dan ooit in het wielrennen. Wij spraken Jumbo-Visma-baas Richard Plugge erover.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 21

In onze Tourspecial (hier online verkrijgbaar) hebben we een uitgebreid interview met Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge. Daarin komen veel aspecten van het wielrennen aan de orde.

Ook de veiligheid in de koers wordt besproken. Na het noodlottige ongeval van Gino Mäder in de Ronde van Zwitserland deden al diverse wielervolgers een duit in het zakje. Plugge stipt de veiligheid aan met voorbeelden uit Parijs-Roubaix en de Ronde van Baskenland. Let wel: deze woorden van Plugge zijn dus voor het ongeval van Mäder.

"Past het Bos van Wallers nog in een wedstrijd? De ASO wil de vrouwen er niet overheen laten rijden, maar waarom de mannen dan wel? Het Bos is echt heel veel slechter dan de andere stroken in Parijs-Roubaix. We zullen die discussie zeker moeten blijven voeren. Het gaat hier namelijk wel om mensen van wie sommigen een half seizoen kwijt zijn."

"Maar ook het gedrag van de renners speelt natuurlijk een rol. Ik vind Parijs-Roubaix de mooiste wedstrijd van het jaar vanwege die kasseien. Het is een duivels dilemma. Maar het veiligheidsaspect komt ook terug in andere wedstrijden. Neem die rit die Ide Schelling wint in het Baskenland. Met die dwaze afdaling en een chicane op 150 meter van de streep. Dat kan echt niet."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023