Renaat Schotte enthousiast over Tourparkoers: 'Atypische opbouw, vleugje Giro in de Tour'

Renaat Schotte verwacht heel veel spektakel in de Tour. Hij is zeer te spreken over het parkoers.

wereldbeker veldrijden Hoogerheide 2010 more

Renaat Schotte zal de kijkers op Sporza samen met José De Cauwer de komende drie weken weer op vakkundige wijze door Frankrijk loodsen en de commentator verwacht dat hij daarbij genoeg stof tot praten heeft. Het parkoers is namelijk om de vingers bij af te likken volgens Schotte.

Vleugje Giro

Dat valt op te maken uit zijn woorden in de Sporza-podcast De Tribune, waarin hij samen met collega Christophe Vandegoor uitgebreid vooruitblikt op La Grande Boucle.

Het bevalt Schotte dat de organisatie van de Tour met het parkoers wat afwijkt van de gebruikelijke paden. Niet eerst een paar sprintersritten en we trekken al vroeg de bergen in. "Op de vijfde dag krijgen we naar Laruns al een eerste beklimming buiten categorie (Col de Soudet) en op dag zes een eerste aankomst bergop (naar Cauterets)", vat schotte samen.

Hij ziet invloeden van zijn geliefde Ronde van Italië terug bij de ASO. "Het is een vleugje Giro in de Tour, want daar is het gebruikelijk om al in de eerste week een bergrit op te nemen. Die atypische opbouw van deze Tour vind ik heel leuk."

Afgeweken van klassieke opbouw

En atypisch blijft het, want de renners blijven geconfronteerd worden met opeenvolgende zware ritten. "Op dag negen krijgen we de triomfantelijke terugkeer van de Puy de Dôme. Met die klimaccenten in het begin van de wedstrijd wordt volledig afgeweken van de klassieke opbouw van de Tour."

De Alpen moeten dan nog komen. De spankracht blijft dus gewaarborgd volgens Schotte. "Zelfs als je als renner na de Puy de Dôme twee minuten voorsprong zou hebben, dan mag je je nog niet rijk rekenen, want in het tweede deel komt er nog zóveel aan dat het voor mij een intrigerende Tour is."

Tour de France
  • foto Herman van der Wulp//Cor Vos ©2010