Pogacar minder of Vingegaard extreem goed? De cijfers op de Marie Blanque wijzen op het laatste

Er wordt veel gewezen op de mindere Tour-voorbereiding van Tadej Pogacar, maar data-analisten vogelden uit dat Vingegaard eerder extreem goed was..

Tour de France 2023 - stage 05

Thijs Zonneveld had het van tevoren al aangekondigd: Jumbo-Visma zou vol gas gaan geven in de Pyreneeën. En inderdaad in de eerste echte bergrit van de Tour is er op z'n minst al een vorentscheidung, zoals de Duitsers dat zou mooi noemen, gevallen. Jonas Vingegaard pakte een minuut op Tadej Pogacar.

Diepere duik in de cijfers

Daarbij wordt veel gewezen op de pols van Pogacar. De Sloveen liep bij een akelige val in Luik-Bastenaken-Luik een blessure op en kon zich daardoor niet optimaal op de Tour voorbereiden. Hij rijdt nog steeds met tape bij zijn pols en kon een poos lang alleen maar op z'n smarttrainer binnen (of beter gezegd: op z'n terras in Monaco) fietsen.

De gedachte was dus dat Pogacar zeker in de eerste bergritten minder zou zijn en daar een kans lag voor Vingegaard. Wie de rit van gisteren bekeek, zou denken dat die voorspelling inderdaad uitkwam.

Maar een wat diepere duik in de cijfers leren ons toch iets anders. Het lijkt er namelijk sterk op dat Vingegaard gewoon extreem goed was en Pogacar eigenlijk best heel prima presteerde, zoals hij zelf ook zei.

De datafetisjisten (dat is een compliment..) van de website Lantern Rouge maakten er studie van op basis van de tijden en omstandigheden op de Marie Blanque, de laatste klim van de dag voor de finish in Laruns.

Zij vergeleken de tijden van nu met die van 2020, toen de Marie Blanque ook als laatste klim in het parkoers zat, eveneens met finish in Laruns. De conclusie: Vingegaard vloog er gisteren op. Hij deed 20 minuten en 58 seconden over de klim; 1 minuut en 32 seconden sneller dan Pogacar (en Roglic) in 2020.

Beste Vingegaard ooit

Lantern Rouge rekende uit dat dat op 6,92 watt per kilogram neerkomt voor de Deen. Het is volgens hun cijfers de beste klimprestatie die Vingegaard ooit leverde, waarmee Pogacar op een niveau had moeten presteren dat hij nog nooit heeft laten zien om de kopman van Jumbo-Visma bij te benen.

Want ook Pogacar reed dus zijn recordtijd van 2020 uit de boeken en reed niet minder dan in voorgaande jaren op beklimmingen, zo becijferde Lantern Rouge. De cijfers van Vingegaard zijn simpelweg de beste sinds wat Alberto Contador op weg naar Verbier liet zien in de Tour van 2009.

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023