Dit is Sarah De Bie, de 'vrouw achter' Wout van Aert

Wout van Aert verliet gisteren de Tour om zijn vrouw Sarah De Bie bij te staan. Wie is zij en hoe ontmoette ze Wout? Een portret.

World Championships elite men - Road - 2022

Wout van Aert liet afgelopen zomer in de Tour zien dat er meer is dan de wielersport alleen en ging naar huis om daar bij zijn vrouw Sarah De Bie te zijn tot die beviel van hun tweede zoontje Jerome - Georges, nu drie jaar oud en recent al voor het eerst samen met papa op de (loop)fiets.

Maar wie is 'de vrouw achter' (verschrikkelijke term eigenlijk) Wout van Aert eigenlijk? Eerder lieten we je al zien wie Roxanne Bertels, de vriendin van Mathieu van der Poel is, nu is het de beurt aan Sarah De Bie.

Kleuterschool

De twee hebben nu twaalf jaar een relatie waarvan ze er na hun bruiloft in juni 2018 bijna zes als getrouwd stel doorbrachten, maar ze kennen elkaar al langer. Veel langer. Ze zaten nog bijna in de luiers toen ze elkaar voor het eerst zagen.

"We zijn naar dezelfde kleuterschool, naschoolse kinderopvang en middelbare school geweest. Maar we hadden al die tijd weinig oog voor elkaar. Ik weet nog dat Wout mij op weg naar het Kardinaal Van Roey-Instituut in Vorselaar altijd voorbijfietste en dat ik hem daarom maar een ambetant ventje vond. Hij kon toen ook al beter fietsen dan ik, haha", vertelt De Bie in een oud interview.

Opofferingen

Niet veel later sloeg de vonk toch over en inmiddels is De Bie dus alweer meer dan tien jaar samen met een een topsporter. Zelf houdt ze ook van sporten, ze deed lange tijd aan basketbal. Fietsen doet ze ook, soms met Wout. "Hij fiets dan wel met een fiets die een bepaalde weerstand heeft waardoor we een beetje hetzelfde tempo hebben. Anders zou dit niet te doen zijn voor mij, haha", tekent The Holy Berry op.

Met het basketbal stopte ze omdat ze het niet meer kon combineren met haar rol als 'partner van de topsporter'. Om toch nog veel samen te kunnen zijn, probeert ze veel mee te gaan op stage en bij de wedstrijden van Wout, al dan niet samen met Georges.

Sarah, Georges en Wout in de Tour van vorig jaar. | Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022

De Bie heeft na haar middelbare schoolhaar bachelor Rechtspraktijk behaald, maar toch bleef het bij de theorie, want met het begeleiden van een topsporter heeft ze haar eigen carriere voorlopig on hold gezet. Niet altijd even makkelijk.

"Naast mijn bachelor heb ik intussen drie opleidingen gedaan. Altijd dacht ik: misschien krijg ik dit wél voor elkaar. Maar het gaat gewoon niet. Dus heb ik me erbij neergelegd. Het is ofwel kiezen voor Wout zijn carrière en zelf even wachten en een podcast doen. Of mijn kind en mijzelf veel stress aandoen. Ik ben er nu oké mee", zegt ze daarover in Het Nieuwsblad.

Kledingmerk, kinderboek en podcast

Een podcast doen. Ze zegt het al in de quote hierboven. Want de eigen carriere staat on hold, maar dat is eigenlijk onzin. Sarah managet namelijk 'De BV Wout van Aert' - vrij letterlijk, want ze hebben echt een BV. Zo is er het kledingmerk Panache, een kledinglijn voor supporters van Van Aert.

En er komt nog veel meer bij kijken, al vindt ze het lastig om het werk te noemen. "Ik zorg voor Georges en ik doe onze boekhouding, kledinglijn en de administratie van ons vastgoed. Maar als iemand vraagt: 'Werk jij?', moet ik nee zeggen. Want ik kan daar geen omschrijving aan geven", aldus De Bie in Het Nieuwsblad.

Maar noem het maar niks, want eind 2022 bracht De Bie ook nog een kinderboek uit, waarin het hectische leven van een profwielrenner die veel van huis is een belangrijke rol speelt.

Sarah De Bie vlak voor de presentatie van het kinderboek. | Beeld: Instagram Sarah De Bie

En samen met actrice Dorien Reynaert maakt De Bie sinds enige tijd dus ook een podcast over het moederschap: TwentyFourSeven. De naam blijkt verzonnen door Van Aert. “Wout weet wat ik ervoor doe. Ik voel mij als mama ook enorm gerespecteerd door hem. Weet je dat hij de naam van de podcast heeft bedacht? We zaten in de zetel te brainstormen. Hij zei: twenty four seven. Want mama's zijn altijd bezig", besluit ze.

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022