🎥 Beelden van de loeisteile slotklim van vandaag (waar Jetse Bol in 2019 bijna won)

Twee filmpjes waarin je een goede indruk krijgt van de loodzware en typisch Spaans steile slotklim in de Vuelta-etappe van vandaag.

La Vuelta 2019 stage-5

De organisatoren van de Vuelta hebben er een specialiteit van gemaakt: klimmen waar je bijna letterlijk steil van achterover slaat. De Angliru, later deze ronde, is natuurlijk het summum. Maar de slotklim van vandaag mag er ook zijn.

De Pico del Buitre (in het Nederlands zou dat De Gierenberg zijn) oftewel de klim naar de sterrenwacht van Javalambre. Het zijn prachtige namen voor de klim gesitueerd tussen Malaga en Murcia, en dan een stukje landinwaarts, nabij Jaen. Het profiel van de klim is niet zo prachtig, als je er tegenop moet fietsen.

Beeld: ASO

Je ziet het: kilometers boven de 10 procent en hele stukken van rond de 15 procent. Loeizwaar. De renners die de Vuelta in 2019 reden, kunnen erover meepraten. Toen zat de klim namelijk voor het eerst in het parkoers. Het werd bijna de dag van Jetse Bol.

De sympathieke Noord-Hollander was, net als nu, voor de BH Burgos-ploeg actief in de Ronde van Spanje en beschikte over goede klimmersbenen die ronde. In het filmpje zie je hoe hij voor de ritwinst strijdt. Z'n ploeggenoot Angel Madrazo won. Hieronder zie je een filmpje van die rit, waarbij je een goede indruk krijgt van de klim - en ook nog even een piepjonge Tadej Pogacar ziet figureren.

Voor wat actuelere beelden moet je in dit filmpje zijn. Gewezen PDM-klimmer Pedro Delgado fietst 'm namelijk omhoog met de huidige Vuelta-baas en Mollemaler avant la lettre Fernando Escartin. Ze verkenden de klim recent en Delgado postte gisteren een filmpje.

Als je Spaans op orde is, kun je ze ongetwijfeld nog interessante verhalen horen vertellen, maar anders krijg je door wat door de beelden heen te scrollen alvast een goede indruk van wat je vanmiddag te zien krijgt.

Voor de renners vandaag deze slotklim voor de kiezen krijgen, staan er twee klimmetjes van derde categorie op het programma in de 183 kilometer lange rit, die start in La Vall d'Uixio. Hoewel er dus slechts twee gecategoriseerde klimmen op het menu staan voor de de Pico del Buitre gaat het op z'n Spaans de hele dag op en af voor de hoofddis wordt opgediend.

Vuelta a España
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2019