Olav Kooij boekt 25ste profzege en plaatst zich in uniek rijtje net achter Merckx, maar voor Evenepoel

Nog maar 21 jaar en al 25 profzeges. Dat kunnen er niet veel zeggen. Dat laten ook de statistieken zien. Kooij plaatst zich in mooi rijtje namen!

Tour of Britain 2023 2

Met een luxe lead-out als Wout van Aert is de druk om te winnen groot, maar Olav Kooij deed het in de Tour of Britain. Drie keer achter elkaar maar liefst. Het betekende zijn tiende zege van het seizoen (ploegentijdrit Parijs-Nice inbegrepen) en z'n 25ste als prof.

Die 25ste zege boekte Kooij op een leeftijd van 21 jaar en 323 dagen, zo wist Cycling Statistics. Ze maakten een mooi lijstje met de jongste renners die 25 profzeges boekten. Het Jachtluipaard van Numansdorp prijkt daarin op een derde plaats.

Hij moet ene Eddy Merckx net achter zich laten met twee dagen, maar staat voor Remco Evenepoel op het lijstje. Daarbij moeten we natuurlijk wel aantekenen dat Evenepoel en andere namen in het lijstje (zoals Pogacar) hun overwinningen meestal wel op een iets hoger niveau boekten dan Kooij.

De Zuid-Hollander kwam dit seizoen twee keer op het hoogste niveau als eerste over de streep: hij won een sprint in Parijs-Nice en onlangs in de Ronde van Polen. Kooij liet in het voorjaar ook zien goed mee te kunnen in het Vlaamse kasseienwerk. Hij werd tweede in een loodzware Classic Brugge-De Panne en was achtste in een al even zware Gent-Wevelgem.

Vandaag probeert Kooij zijn 26ste profzege en vierde op rij in de Tour of Britain te boeken. Andermaal staat er een vlakke etappe op het programma aan de andere kant van Het Kanaal, dus de kans op een massasprint is weer behoorlijk groot. Maar misschien draaien ze na drie zeges op rij de rollen eens om bij Jumbo-Visma en trekt Kooij aan voor Wout van Aert?

Achtergrond
  • Photo Peter Goding/SCA/Cor Vos ©2023