Sepp Kuss: 'Ik wil de Vuelta-overwinning niet als cadeautje krijgen, zo werkt sport niet'

De situatie bij Jumbo-Visma is ingewikkeld, maar Sepp Kuss zegt dat hij een mogelijke eindzege echt zelf wil verdienen.

Vuelta Espana 2023 - Stage-15

Sepp Kuss staat na de etappe met aankomst op de korte maar steile klim naar Bejes nog steeds in het rood. Maar z'n voorsprong op teamgenoot en naaste concurrent Jonas Vingegaard is met de rit naar de Angliru wel geslonken tot onder de minuut.

Geen cadeautje

Dat iemand van Jumbo-Visma deze Vuelta gaat winnen, lijkt welhaast een zekerheidje, maar wie het gaat worden... Vele mensen gunnen het Sepp Kuss, vanwege het berewerk dat hij de voorbije jaren al opknapte voor Primoz Roglic en Jonas Vingegaard in grote rondes.

Van zo'n soort overwinning wil de Amerikaan zelf echter niets weten. Hij wil op eigen kracht winnen, of verliezen. "Ik wil de Vuelta-overwinning niet als cadeautje krijgen, zo werkt sport niet. Zij (Vingegaard en Roglic, red.) weten wat ik allemaal voor ze gedaan heb, maar het zijn ook winnaars", zegt hij tegen Velo.

Tactiek

Kuss legt ook uit dat ze elkaar bij Jumbo-Visma niet de vernieling in gaan rijden, maar dat er wel een bepaalde interne strijd mogelijk is.

"We hebben alledrie de vrijheid om aan te vallen. Naar Bejes veranderden het plan een beetje. Jonas vroeg of hij mocht aanvallen en koos het perfecte moment. Hij reed een supersterke klim en was niet te stoppen. Op deze klim was het wat lastig voor me omdat het zo explosief was. De Angliru moet me beter liggen."

Uiteraard zou Kuss zelf graag de eindzege pakken, maar hij neemt het zoals het komt. "In de derde week komt de sterkste renner vanzelf bovendrijven. Dat is eerlijk. De Angliru is in ieder geval een klim waar ik erg van hou; ik hoop op de top nog steeds in de leiderstrui te staan."

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023