Wattages: Jonas Vingegaard leverde gisteren in Vuelta 'een van de beste korte klimprestaties ooit'

Op de korte, maar steile klim naar Bejes was Jonas Vingegaard ontketend. Z'n vermogens laten zien dat hij minstens evengoed is als in de Tour.

Vuelta Espana 2023 - Stage-16

Nee helaas, we hebben geen toegang tot het vermogensmetertje van Jonas Vingegaard, maar de mensen achter de website Lantern Rouge maken wel nauwkeurige berekingen wat betreft de wattages per kilogram die renners leveren op klimmen.

7,4 watt per kilogram

Dat deden ze gisteren in de Vuelta ook weer. En de conclusie over de korte, maar steile klim naar Bejes loog er niet om: Jonas Vingegaard reed één van de beste unipuertobeklimmingen (relatief korte beklimming aan het einde van een verder vlakke rit) ooit.

Vingegaard deed 13 minuten en 11 minuten over de beklimming. Volgens de cijferaars van Lantern Rouge deed hij dat met een vermogen van maar lieft 7,4 w/kg. Finn Fisher Black (6,9 w/kg) was de verrassende tweede op 43 seconden, met Wout Poels vlak achter hem. De groep klassementsrenners finishte op net iets meer dan een minuut en reed bij benadering met 6.65 w/kg omhoog.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Ideale omstandigheden

7,4 w/kg is een immens getal - Vingegaard weegt ongeveer 60 kilo dus hij reed 444 watts gedurende de klim in absolute aantallen. Volgens Lantern Rouge waren de omstandigheden waarin hij deze topprestatie kon leveren nagenoeg perfect: vlak na een rustdag, een vlakke aanloop, niet op hoogte en een milde temperatuur van 18 graden.

Dat draagt er allemaal aan bij dat Vingegaard, die al op 4 kilometer voor de streep aanviel, een van zijn eigen beste klimprestaties ooit leverde. De site gaat nog wat verder: zij vinden het klimseizoen van Vingegaard het beste ooit, misschien op de prestaties van Marco Pantani na.

Ze concluderen ook dat Vingegaard dit seizoen veel beter is op kortere, punchy klimmen, zeg maar het soort waar hij gisteren op reed. Daarbij halen ze prestaties uit de Ronde van het Baskenland en de Gran Camiño in het voorjaar aan.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023