José De Cauwer: 'Vingegaard besliste dat Kuss de Vuelta wint, niet Roglic'

Sporza-commentator José De Cauwer analyseert de koers, maar ook de hiërarchie bij Jumbo-Visma en concludeert dat Jonas Vingegaard de baas is.

Kampioen Wilskracht - Boek Hennie Kuiper

José De Cauwer zag als commentator bij Sporza de Vuelta vanaf de eerste rang - alhoewel ze, duidelijk tegen zijn zin, tegenwoordig ook gewoon in Brussel voor een groot tv-scherm zitten. Deze bijzondere Vuelta is er niet alleen een koers te analyseren, maar ook hoe Jumbo-Visma de overmacht 'managet'.

De Belgische commentator ziet een duidelijk verschil tussen Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. "Kuss is weggereden op dag zes en pakte daar 2'52" op Vingegaard en Roglic. Maar het is Vingegaard die beslist heeft dat Kuss wint. Roglic niet, want die wilde gisteren nog een move doen."

Omdat er gisteren een staakt-het-vuren was tussen de Jumbo-mannen is, weet De Cauwer nu wie de baas is. "Kuss had op de Angliru wat geluk met Landa die hem nog in het rood hield. Maar na wat we gisteren gezien hebben, moeten we besluiten dat Vingegaard de baas is en gezegd heeft: 'We gaan niet rijden'. We hebben geen strijd gezien."

Overigens wacht er zaterdag nog een pittige rit met 4.000 hoogtemeters, een soort miniklassieker, maar De Cauwer verwacht daar geen gekke dingen wat betreft het klassement. Jumbo-Visma heeft nu alles onder controle. "Ik zie niet in wie die ploeg nog in de problemen kan brengen."

Achtergrond
  • foto Carla Vos/Cor Vos © 2017