🎥 Zwarte wielerschoenen? Die worden maar liefst 22 graden warmer in de zon!

Heb jij zwarte wielerschoenen en in de zomer last van heel warme voeten tijdens het fietsen? Nou, dat is niet zo vreemd als je dit filmpje ziet...

Cor Vos Archives

Wie denkt dat de keuze voor wielerschoenen er eentje is die alleen gemaakt wordt op modieuze gronden komt bedrogen uit. Als je van een zwarte schoen houdt, zul je namelijk veel sneller warme voeten krijgen. Een Instagrammer nam de proef op de som.

In een filmpje laat deze Spanjaard zien dat er een groot verschil in temperatuur zit tussen zwarte en witte wielerschoenen. Hij laat een paar witte en een paar zwarte schoenen in de volle zon staan en meet dan de temperatuur van beide schoenparen op met een thermometer.

Het verschil is enorm. In een eerste testje is het verschil 17 graden, maar als hij de schoenen nog wat langer in de volle zon laat staan loopt het verschil nog wat verder op. Het witte paar bereikt dan een temperatuur van 40 graden, terwijl hij bij de zwarte schoen een oppervlakte temperatuur meet van maar liefst 62 graden Celsius.

Dat laatste getal is niet de temperatuur die je binnenin de schoen voelt - dat zou welhaast brandwonden opleveren... Maar het geeft wel duidelijk aan dat er een groot verschil is. En hoewel het geen wetenschappelijk onderzoek is, is de uitkomst natuurlijk ergens ook wel logisch, want zwart neemt meer licht op dan wit.

Maar dat het verschil zo groot zou zijn! Hier zie je het filmpje waarin de Instagrammer de test uitvoert.

Wielerprofs dragen tegenwoordig veelal witte wielerschoenen, terwijl zwart vroeger meer de norm was. In tijden van ijsbaden na een wedstrijd in de hitte en koelvesten voor het vertrek zullen de teams en renners bij de keuze voor het schoeisel ongetwijfeld ook rekening houden met hoeveel warmte de schoenen vasthouden. Die voorkeur voor wit is dus niet alleen omdat veel renners dat stijlvoller vinden.

Pelotonpraat
  • foto Cor Vos ©