Bezem door staf bij Jumbo-Visma Women: vrouwen worden ingeruild voor mannen

Niet alleen de fusiegeruchten zorgen voor reuring bij Jumbo-Visma, het vrouwenteam ondergaat enorme veranderingen.

Renewi Tour stage-1

Met de fusiebesprekingen tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step (die gisteren weer een nieuw hoofdstuk kregen toen iemand mensen van het team spotte met mensen van Specialized) is er een hoop aan de hand bij de Nederlandse wielerploeg. Maar behalve dat gebeurt er meer: het vrouwenteam doorgaat een transformatie.

Leegloop naar EF Education

Niet op het gebied van rensters, al is daar enigszins sprake van een leegloop met het vertrek van Karlijn Swinkels (UAE), Teuntje Beekhuis (Uno-X), Coryn Labecki, Kim Cadzow en Noemi Rüegg (allen EF Education-Cannondale). De verandering in de omkadering baart het meest opzien.

Daar worden namelijk zo ongeveer alle vrouwen ingeruild voor mannen. Begin mei stapte Esra Tromp al op als team manager van de ploeg - zij maakte later bekend dat ze het nieuwe vrouwenteam van EF Education gaat leiden en neemt dus drie renster mee.

Mannen voor de vrouwen: Van Emden en Boven

De taken van Tromp werden overgenomen door oud-schaatscoach Rutger Tijssen, die al sportief manager van de ploeg was. Hij maakte gisteren bekend dat er afscheid wordt genomen van ploegleidsters (race coaches, zoals Jumbo-Visma ze noemt) Carmen Small en Lieselot Decroix en ook performance coach Marieke van Wanroij is niet meer van de partij in 2024.

In plaats daarvan zullen Jos van Emden, die aan z'n laatste wedstrijden als prof bij het mannenteam bezig is, en Jan Boven in de ploegleidersauto zitten in 2024. Met Maarten van Kooij haalde Tijssen ook een nieuwe performance coach binnen.

Boven was actief als ploegleider bij het mannenteam en stond ook de veldrijders van de ploeg bij in winter (lees: Wout van Aert en Fem van Empel).

Tekst gaat door onder de advertentie

Meer kruisbestuiving

Met Van Emden en Boven wil de ploeg de band met het mannenteam meer vorm geven. "We willen meer cohesie en kruisbestuiving tussen de verschillende ploegen van Team Jumbo-Visma tot stand brengen", zegt Tijssen op de website van de ploeg.

Voor 2024 heeft Jumbo-Visma naast kopvrouwen Riejanne Markus, Marianne Vos en Anna Henderson vooral (Nederlandse) talenten onder contract staan. Tegelijk met de personeelsveranderingen maakte het bijvoorbeeld de komst bekend van de jonge Drentse rensters Lieke Nooijen.

Eerder al werd het talent Mijntje Geurts overgenomen van Lotto-Dstny. Daarnaast is de grootste groeibriljant van het team natuurlijk wereldkampioen veldrijden Fem van Empel. Onlangs won zij nog een rit in de Ronde van de Toekomst en was ze dichtbij etappewinst in de Ronde van Romandië.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023