Gravelspecialiste heeft forse kritiek op EK: 'Was enorme chaos, wie langst bij mannen kon blijven die won'

Het EK gravel leverde mooie beelden op, maar er was ook kritiek over het parkoers en de opzet van het evenement.

NK gravel in Epe 22 women elite

Gisteren schonk Sporza in een meer dan twee uur durende live-uitzending, mét Jose De Cauwer en Karl Vannieuwkerke ruimschoots aandacht aan het EK gravel dat in het Vlaamse Oud-Heverlee werd georganiseerd. Het was niet alleen een EK, maar tegelijkertijd ook een BK én een manche in de Gravel World Series, een kwalificatiemoment voor het WK van 2024.

Verwarrende en rare momenten

Het leverde naast mooie tv ook wat verwarrende en rare momenten op. Zo won de Australische Tiffany Cromwell (de vriendin van Formule 1-coureur Valtteri Bottas) de wedstrijd bij de vrouwen. Als Australische kon ze meedoen omdat de wedstrijd dus deel uitmaakte van de Gravel World Series.

Achter haar sprintten Lorena Wiebes en Fem van Empel dan weer om de Europese titel - Wiebes won, op een lekke voorband (het gaatje was automatisch gedicht door de latex in haar tubeless-band, maar dan zit er wel wat minder bar in dan eerst).

Kritiek gravelspecialiste

We zagen de vrouwen in koers steeds tussen de mannen rijden, omdat het evenement een mass-start kende. An sich mooi, maar volgens de Nederlandse gravelspecialiste Tessa Neefjes zorgde dat voor koersvervalsing. "Het was echt een enorme chaos. Uiteindelijk was het gewoon een kwestie van wie het langst bij de mannen kan blijven, die wint", zei ze tegen In De Leiderstrui.

Bovendien had ze ook nog kritiek op het parkoers in Vlaams-Brabant, dat volgend jaar dienst zal doen als WK-parkoers. Volgens In De Leiderstrui startte ze op wegbanden. Het was wat haar betreft veel te 'asfalterig'. "We haalden een gemiddelde snelheid van 33 kilometer per uur. Dat kan echt in geen enkele manche van de UCI Gravel World Series."

Achterblijvers oprapen bij de mannen

Ook bij de mannen waren er bijzondere beelden te zien: Jasper Stuyven won in z'n eigen streek, maar hij en de achtervolgende groep haalden wel continu achterblijvers in. Het was soms mooi om te zien hoe zo'n gedubbelde de profs aanmoedigde, maar het werd er niet makkelijker te volgen door voor de tv-kijker en kan natuurlijk ook wel voor wat gevaar zorgen.

Tekst gaat door onder de advertentie

Hoort het erbij?

Hoort het bij een gravelwedstrijd, waar de sfeer - zeker van oudsher - toch wat anders is dan bij een wegwedstrijd of moeten organisaties hier wat aan doen bij het gravelen in de toekomst? Het zorgde ook in de appgroep van de redactie van Wieler Revue voor heftige discussies...

Maar dat het gravelen een prachtige aanvulling is op de weg, het veldrijden en MTB is al wel duidelijk. In het komende nummer van Wieler Revue staat een reportage van een van onze redacteuren die zich probeerde te plaatsen voor het WK - maar daar hopeloos in faalde. Het blad ligt komende week in de winkel en is uiteraard dan ook online te bestellen.

Achtergrond
  • Wissel (Epe) - Ndetherlands - cycling - Puck Moonen - Sabrina Stultiens - Tessa Neefjes - Marianne Vos pictured during Netherlands Championships Gravel race in Epe, the Netherlands - Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022