Na vrouwen als 'proefkonijn': grote graveletappe in Tour de France 2024 volgens Franse media

De vrouwen waren proefkonijn in 2021, de komende Tour de France voor mannen lijkt ook een grote graveletappe te bevatten!

Tour de France women (2.WWT) - stage 4

Gisteren berichtten we al over parkoersgeruchten van de komende Giro, waar ze de Stelvio dreigen te mishandelen, maar ook over de Tour van komend jaar doen alweer de nodige geruchten de ronde. 23 oktober wordt het parkoers officieel gepresenteerd, maar er is al het nodige bekend.

Italiaanse Grand Départ

De eerste ritten zijn zelfs al officieel gepresenteerd: de Tour start met een heuvelrit (nou ja, maar liefst 3800 hoogtemeters) van Florence naar Rimini, waarbij een klim in San Marino de scherprechter is - met daarna nog wel 20 kilometer dalen.

De dag nadien is er een rit naar Bologna, waar de renners een plaatselijk circuit rijden, met ook de klim naar San Luca erin. Primoz Roglic won daar afgelopen zaterdag nog de Giro dell'Emilia. De laatste hele dag in Italië is wel een echte sprintersrit met aankomst in Turijn.

Alpen en gravel

In Frankrijk worden waarschijnlijk eerst de Alpen al aangedaan, maar in de negende etappe op zondag 7 juli, een dag voor de eerste rustdag, heeft het er ook alle schijn van dat de renners een heuse gravelrit krijgen voorgeschoteld.

De rit zou starten en finishen in Troyes, een stad die middenin de driehoek Parijs-Nancy-Dijon ligt. Tijdens de eerste Tour de France Femmes in 2021 was er in die omgeving ook al een rit over veel onverharde wegen (zie foto). De mannen gaan dat dus nog eens dunnetjes overdoen.

Tekst gaat door onder de advertentie

Verraderlijk gravel

Het zijn verraderlijke stroken omdat het gravel erg grof is op de wegen die voornamelijk tussen wijnranken door gaan - ze worden door de wijnboeren gebruikt tijdens de oogst.

Of het waar is moeten we natuurlijk nog maar zien op de 23ste, maar de website Velowire, die er elk jaar een sport van maakt om het parkoers al voor de officiële bekendmaking te achterhalen, meldt dat de Franse regionale krant L'Est eclair er vrij zeker van is dat de Tour de gravelwegen zal aandoen.

Velowire kan op basis van hotelboekingen in ieder geval nagaan dat de rustdag op de maandag na de negende etappe in Orleans is. Die stad ligt op zo'n twee uur rijden van Troyes. Dat zou dus prima kunnen.

Tour de France
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022