Vaak plassen na het fietsen? Dit kunnen de oorzaken zijn

Moet jij nadat je gefietst hebt ook heel vaak naar de WC om te plassen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. We zetten ze op een rijtje.

deur van wc

Je kent het misschien maar al te goed uit eigen ervaring: je hebt gefietst en alsof dat nog niet genoeg inspanning was, mag je de uren daarna heel vaak heen en weer lopen naar de WC om te plassen. Je bent absoluut niet de enige, want het is een beetje een wielerkwaaltje, zo blijkt.

Op internet trok ene G.R. de stoute schoenen maar eens aan en stelde de vraag op de site Road Bike Rider, die ten doel heeft om medefietsers te helpen met allerlei vraagstukken, waarvan dit er dus zeker eentje is.

Hij vertelt dat hij tijdens zijn fietsritten zelden hoeft te plassen, maar dat het probleem erna komt. Als hij fietst voor hij naar kantoor gaat, schetst hij dat hij dan eenmaal op de zaak zowat om het half uur de gang naar het toilet moet maken. Zijn vraag is of fietsen hier wat mee te maken kan hebben. G.R. vertelt ook nog dat hij geen prostaatprobleem heeft en voor zijn ritjes meestal twee koppen koffie drinkt.

Iemand van de site, Fred the trainer, zegt dat hij hier zelf ook mee te kampen heeft en artsen raadpleegde. Die kwamen niet met één antwoord/oorzaak, maar met drie mogelijke echte oorzaken. Wij zetten ze even op een rijtje.

1) Je nieren laten je 'inhaalplassen'

Tijdens een zware rit gaan je nieren als het ware op slot; daarom hoef je tijdens een zware inspanning niet te plassen - en tijdens een rustig ritje misschien wel. Na je rit reset het systeem zich weer en moet je dus juist extra vaak plassen.

Tekst gaat verder onder de advertentie

2) Je zadel

Je zadel kan tijdens het fietsen op zo'n manier tegen je plasbuis drukken dat er een signaal naar je hersenen wordt afgegeven en je moet plassen. Er kan zelfs 'een litteken' op je plasbuis ontstaan, waardoor dit chronisch wordt.

3) Niet genoeg koolhydraten

De laatste oorzaak (Fred heeft het ook nog over de twee kopjes koffie, maar die laten we even achterwege) is misschien wel de meest interessante: te weinig koolhydraten tijdens het fietsen. Hierdoor gaat je lichaam proteïne gebruiken als energiebron en de afvalstoffen daarvan worden afgescheiden als water; je moet (vaker) plassen.

Zelf in het zadel
  • Beeld: Unsplash