Ook fietsers getroffen door aanval Hamas: van geraakt door kogelregen tot verstoppen in de doornstruiken

Afschuwelijke verhalen vanuit het kamp van Israel-Premier Tech. Hamas schoot MTB'ers en racefietsers zo ongeveer uit het zadel.

Iedereen heeft waarschijnlijk al veel horrorverhalen gezien na de grootschalige terroristische aanval van Hamas van afgelopen zaterdag. Israel-Premier Tech brengt in een artikel op z'n eigen ploeg nu ook naar buiten dat de fietsgemeenschap getroffen is.

Van begrafenis naar begrafenis

De wielerploeg van onder andere Chris Froome spreekt over mensen die de aanval niet overleefden en laat mensen aan het woord met gruwelverhalen die de aanval wél overleefden.

"Het is zo'n trauma, ik denk niet dat we ooit nog hetzelfde zullen zijn, niet als persoon, niet als land", zegt Guy Niv, de eerste Israëlier die de Tour de France reed. Hij ging de afgelopen dagen van begrafenis naar begrafenis van overleden fietsvrienden.

In hinderlaag van terroristen

Één van de fietsers die om het leven kwam, is MTB'er Tomer Shpirer (37). Hij trainde met een club van zo'n vijftien anderen voor de Epic Israel, een grote mountainbikewedstrijd. Brandweerman Rafi Shitrit hoort ook bij die club en overleefde het wel. Hij vertelt wat er gebeurde.

"Tomer was zó enthousiast over die Epic Israel, hij was zaterdag als een van de eersten aanwezig voor de training om de boel voor te bereiden. De raketten sloegen in en iedereen die er al was sloeg op de vlucht. Sommigen overleefden het, maar Tomer liep in een hinderlaag van de terroristen en werd neergeschoten."

Shitrit zegt dat ze over het lot van andere leden van de club nog dagen in onzekerheid zaten. "Pas gisteren kregen we het nare bericht dat er nog eens twee fietsers van onze club waren omgekomen. En ik ben bang dat de lijst van fietsers die we niet eens kennen en zijn omgekomen nog veel langer is."

Verstoppen in de doornstruiken

Aya Meydan (zie foto bij artikel) overleefde de aanval wel. Ze stond wel doodsangsten uit. Meydan was met anderen op haar racefiets op weg naar een ander fietsmaatje toen de hel losbrak.

"Ik zei tegen de anderen dat ontsnappen onmogelijk was en we ons moesten verstoppen in de doornstruiken langs de weg. Die doorns maakten ons weinig uit op dat moment. We konden de terroristen op de weg horen op hun motoren, quads en tractoren. Ik deed m'n zonnebril af zodat de glinstering ervan ons niet zou verraden. We durfden amper te ademen."

Zij overleefde het, maar het fietsmaatje naar wie ze onderweg waren, Lior Weizman, bleek te zijn gedood bij de aanvallen.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Getroffen door kogelregen

De pas 15-jarige Zohar Shahar overleefde de aanval met zijn even jonge maatje en zijn vader, die achter ze reed in een volgauto. Die volgauto bleek hun redding.

Zohar werd de held van de dag, want hij besefte onmiddellijk dat er terroristen op de weg waren en maande zijn maatje om in de auto te stappen en vroeg zijn vader te vluchten. Ze werden in die auto wel getroffen door een kogelregen en ondergingen allemaal complexe operaties.

Maar ze haalden het en kregen bezoek van Guy Niv. Die gaf ze een shirtje van Israel-Premier Tech en zei dat hij graag eens met ze zou willen fietsen als ze weer beter zijn. Want Zohar zei al dat hij absoluut niet ging stoppen met wielrennen na deze traumatische ervaring. "Zij zijn de helden", zei Niv.

Achtergrond
  • Beeld: Israel-Premier Tech / Aya Meydan