Sven Nys looft Amerikaanse crosscultuur: 'Ze verdienen op z'n minst één wereldbekermanche per jaar'

Sven Nys houdt een pleidooi voor de cross in Amerika en komt met een verrassend feitje. Na België is de VS namelijk hét veldrijland.

reconnaissance cyclocross world championships 2023

Nu er alleen nog in China wordt gekoerst en er komend weekend met de Chrono des Nations, de Japan Cup en de Veneto nog maar drie grote(re) wegkoersen op het programma staan, gaat de aandacht langzaam maar zeker naar het veldrijden. Sven Nys breekt daarin een lans voor de Amerikanen.

'Gekkenwerk'

Sinds een paar jaar verkast het crosscircus namelijk aan het begin van het seizoen over de Grote Plas naar het land van de onbegrensde mogelijkheden voor wat wedstrijden - al is dat dit jaar maar één Wereldbekermanche.

Maar voor ploegen zijn er geen onbegrensde mogelijkheden; het kost aardig wat. En dus is niet iedereen fan van de overzeese verplaatsing. Jurgen Mettepenningen, de teambaar van Pauwels Sauzen-Bingoal, doet zijn achternaam eer aan en noemt het in dit artikel zelfs gekkenwerk.

Sven Nys met verrassend feitje

Sven Nys, die scepter zwaait bij zijn eigen Baloise-Trek Lions, liet op Twitter weten een andere mening te zijn toegedaan en hij omkleedt die ook met argumenten.

Hij komt daar namelijk met het toch wel enigszins verrassende feitje dat Amerika crossnatie nummer twee is in de wereld.

"Er is na België geen land in de wereld waar zoveel crossen worden georganiseerd als in de Verenigde Staten. Alleen al in Wisconsin worden bijvoorbeeld ieder weekend vijftien veldritten gehouden. De mensen die dat mogelijk maken, wil ik allemaal bedanken. Zij verdienen het dat er tenminste één wereldbekermanche per jaar is."

En die ene wereldbekermanche staat dus aanstaande zondag op het programma. De vrouwen starten iets na half acht 's avonds (Nederlandse tijd) en de mannen rijden aansluitend. Bij de vrouwen zijn Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij present.

De cross vindt plaats in Waterloo, op het terrein van fietsenmerk Trek. Dat merk is ook de naamgevende sponsor van het team van Nys.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023