📸 Jan Bakelants rijdt non-stop 600 kilometer Dwars Door (de nacht) Sri Lanka voor goede doel: 16 uur lang 37 gemiddeld

Samen met Piotr Havik reed Jan Bakelants letterlijk Dwars Door Sri Lanka (zie Strava-post). 'Een afstand die mijn fietsfantasie te boven ging', zei Bakelants. Nou, die snelheid gaat onze fantasie te boven. Chapeau Jan!

Dwars Door Vlaanderen is een koers in het Vlaamse voorjaar die in de laatste jaren al eens werd gewonnen door Mathieu van der Poel (2x) en Dylan van Baarle. Jan Bakelants deed er in de laatste jaren van zijn professionele wegcarrière niet aan mee, maar hij reed afgelopen weekend wel Dwars Door Sri Lanka.

600 kilometer non-stop

Dat is geen profkoers om het wielrennen te moderniseren, maar dat maakt de uitdaging niet minder groot. Want waar we Dwars Door Vlaanderen figuurlijk moeten nemen, is dat hier niet het geval. Bakelants stak in het kader van een evenement met de naam Race The Pearl daadwerkelijk het gehele eiland over (zie Strava-post).

En Sri Lanka is geen Schiermonnikoog, dus dat betekende 600 kilometer non-stop fietsen voor Bakelants en de andere deelnemers. De Belg vormde een duo met de Nederlandse graveler (en broer van baanrenner Youri) Piotr Havik.

The Liv Foundation

Ze zamelden geld in voor het goede doel: The Liv Foundation. Dat heeft niks te maken met het fietsenmerk, maar is een stichting die zich inzet om kinderen uit arme en achtergestelde gebieden in Sri Lanka te laten studeren.

Voor Bakelants was de 600 kilometer, die uiteraard deels in het donker moesten worden verreden, een enorme uitdaging, schrijft hij na afloop op Strava en Instagram.

"600 kilometer dwars door Sri Lanka, een afstand die mijn fietsfantasie ver te boven ging. Zou ik dat echt kunnen en wilde ik het wel? Vragen die ik mezelf stelde toe ze mij vroegen om mee te gaan. De reden waarom ze het wilden doen was wat mij over de streep trok. Wij hebben ons deel gedaan, nu jullie nog!", roept hij op om te doneren.

Wij helpen uiteraard graag om geld in te zamelen voor dat goede doel, als jij dat ook wil kun je via deze link doneren! Maar voor of na je dat doet: bekijk ook nog even de Strava-activiteit (het ging dus hard, 16 uur lang..) van Jan en zijn foto's en filmpjes op Instagram.

Strava

Instagram

Hier kun je zelf de Instagram-post nog lezen, met enkele foto's en een filmpje erbij van het avontuur op Sri Lanka. Ziet er gaaf uit!

Laurens ten Dam

Bakelants is niet de enige ex-prof die de afgelopen dagen een enorme uitdaging aanging. Ook Laurens ten Dam beleefde weer een mooi gravelavontuur. Hij reed 700 kilometer door Schotland in een wedstrijd waarbij ze zelf de route moesten bepalen. Ten Dam was het spoor bijster en moest in een telefooncel op de nummer twee wachten...

Overigens kwamen de twee elkaar afgelopen seizoen veel tegen in de gravelscene, want net als Ten Dam heeft Bakelants zich ook op die discipline gericht. Ze reden allebei onder meer het WK en ook Unbound in Amerika.

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram Jan Bakelants