Dit is hoe alle journalisten stemden voor de Velo d'Or: 0 punten Van der Poel vanuit Rwanda, Australië en Oostenrijk

Uit de lijst met stemmen van de journalisten blijkt hoe Vingegaard de Velo d'Or won: dankzij tweede plaatsen...

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Veel mensen waren behoorlijk verbolgen over het feit dat Jonas Vingegaard vorige week de Velo d'Or won, de prestiegieuze prijs voor beste wielrenner van het jaar, georganiseerd door het Franse Velo Magazine en L'Equipe - en ook de ASO heeft een vinger in de pap.

Volgens die mensen (onder andere Philippe Gilbert sprak er schande van op Twitter) had Mathieu van der Poel ofwel Tadej Pogacar moeten winnen. Nu werden de wereldkampioen en de winnaar van onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije respectievelijk tweede en derde in de uitslag.

De uitslag komt tot stand door een panel van journalisten die een lijstje van hun top vijf maken uit de tien genomineerden. De organisatie wijst uit ieder enigszins respectabel wielerland twee journalisten aan die mogen stemmen en zo ontstaat er een uitgebreid panel.

Stemde moeder Australische hotelmeisjes...? 😉

Ze maakten nu ook de stemlijstjes bekend van de journalisten en Twitteraar Lukas Ronald Lukacs postte die. Er vallen twee dingen op: de journalisten uit Australië, Oostenrijk en Rwanda geven Mathieu van der Poel nul (0!) punten; hij komt niet voor in hun lijstje met beste wielrenners van 2023. Vaardigde Australië soms de moeder van de hotelmeisjes af...?

Die twee lijstjes helpen Van der Poel niet, maar hij werd door zestien keer als beste wielrenner aangewezen door een journalist. Pogacar eindigde elf keer bovenaan een lijstje en winnaar Vingegaard 'maar' acht keer. De conclusie is dus: Vingegaard won dankzij tweede plaatsen.

Hieronder kun je alle stemmen zelf bekijken (als je op de tweet klikt, kun je inzoomen en het allemaal goed lezen).

Evenepoel en Nederlandse stemmen

Één journalist zette Remco Evenepoel overigens bovenaan zijn lijstje en het waren niet eens de twee Belgische, want die kozen allebei voor Mathieu van der Poel. Dat gold ook voor de Nederlandse afvaardiging, bestaande uit Raymond Kerckhoffs (Wielerflits/Ride Magazine) en Sebastiaan Timmerman (NOS).

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023