🎥 Een korte clinic staand klimmen: 'Ik zie dit zo vaak verkeerd gaan'

Als we naar de bergen gaan, proberen we allemaal 'op de pedalen te dansen'. Volgens een Instagrammer doen veel mensen dat helemaal verkeerd.

Zack Morris is een wielertrainer die op Instagram veel tips geeft over de edele wielersport. Het is niet zomaar iemand, want de Amerikaan heeft maar liefst 140.000 volgens op het sociale medium.

Korte clinic

Onlangs nam hij die 140.000 volgers mee in een korte clinic staand klimmen. Dat was nodig, want volgens de Amerikaan gaat dat bij veel mensen helemaal verkeerd.

In een filmpje legt hij het uit met een handig filmpje, met daaronder een uitleg hoe we de profs op de juiste manier na kunnen doen als we dansen op de pedalen.

Hier zie je eerst het korte filmpje en daaronder zullen we zijn uitleg even samenvatten/vertalen.

De uitleg

Morris heeft de volgende uitleg bij het filmpje: "Ik zie iedereen heel vaak dezelfde fout maken bij het staand klimmen. In het (foute, red.) voorbeeld zie je hoe m'n armen helemaal naar buiten staan. Het zorgt ervoor dat ik helemaal met m'n fiets zwaai en daardoor m'n lijf overstrek. Dit doen mensen omdat ze een techniek die ze op tv zien na willen doen zonder dat ze weten hoe het echt zit."

"De juiste manier is om je op te trekken aan de handlebars, zodat je die als hefboom gebruikt en daarbij je lichaamsgewicht in de tegengestelde richting gooit. Dát is de basis van goed staand klimmen."

Vervolgens geeft hij nog wat tips om dat op de juiste manier te kunnen doen: plaats je handen op de juiste manier op de remgrepen, buig je ellebogen iets en breng je borst dichterbij de fiets, breng je knie richting je elleboog als je je optrekt aan de handlebar bij de pedaalslag omhoog, en breng bij de pedaalslag naar beneden je gewicht ín die pedaalslag."

Zelf in het zadel
  • Beeld: Instagram Zack Morris