Thibau Nys: 'Het is niet dat ik achter Lars aan moet rijden, omdat ik een Belg ben'

Thibau Nys rijdt zondag in het shirt van België, maar weet ook dat zijn maatje/ploeggenoot Lars van der Haar mee zal doen voor de EK-titel.

Koppenbergcross 2023 men

Ze kunnen het heel goed met elkaar vinden, in koers en daarbuiten. Dat bleek al wel tijdens de eerste veldritten van dit seizoen. Thibau Nys en Lars van der Haar gunnen elkaar als teamgenoten bij Baloise-Trek Lions het beste. Op het EK is dat niet opeens anders omdat ze in landenshirtjes rijden, zegt Thibau Nys.

Niet achter Van der Haar rijden

In Pontchâteau, waar door de weersomstandigheden plotseling het hele EK op zondag wordt afgewerkt (bekijk hier alle start- en tv-tijden), rijdt Nys dan wel in het lichtblauw van de Belgische selectie, maar dat betekent niet dat hij helemaal zal vergeten dat Van der Haar in het dagelijks leven zijn ploeggenoot is.

"Het is niet dat ik achter Lars aan moet rijden, omdat ik een Belg ben. Ik denk dat Eli dat ook zal moeten doen, maar het gaat er sowieso van afhangen. Er zijn nog andere Belgen om achter de Nederlanders te rijden ook", zei Nys na de door hem gewonnen Koppenbergcross tegen In De Leiderstrui.

Tactisch in superpositie

De jonge Belg probeert zich tactisch in een superpositie te manoeuvreren. "Ik denk dat Lars het mij niet kwalijk neemt als ik achter hem ga rijden, maar waarom zou ik achter hem rijden met Eli in mijn wiel?"

Toch hoopt hij dat de sterkste zal winnen in Pontchâteau. "Als Eli sterker is dan Lars en hem op waarde klopt, dan verdient hij het het meeste. Dat geldt ook voor Laurens Sweeck, Gerben Kuypers, Michael Vanthourenhout of wie dan ook. Maar toch word ik het het liefst zelf."

Cyclocross
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023