Bas Tietema kan aan de slag als ploegleider bij TDT-Unibet

De vlag met fiets eraan kan uit in huize Tietema, want Bas Tietema is net als onder andere Rob Harmeling geslaagd voor z'n ploegleidersexamen.

Veenendaal - Veenendaal Classic 2023

Zijn eigen wielerploeg TDT-Unibet maakt komend seizoen de overstap naar een procontinentale status in plaats van een continentale status. Bas Tietema vroeg zich af of hij hier het niveau voor heeft en kwam tot de eerlijke conclusie dat het antwoord daarop nee luidde.

Dat maakte hij enige tijd geleden bekend. Z'n uitleg: "Ik wil oprecht een stap hoger zetten met de ploeg, maar kan ik dat niveau aan? En ben ik daar klaar voor? Als ik eerlijk naar mezelf kijk, heb ik best wel geworsteld met mijn niveau dit jaar. Er waren wedstrijden waarin ik het heel moeilijk had. Ik heb er veel niet kunnen uitrijden. Kan ik dat blijven doen? Het eerlijke antwoord is: nee."

Ploegleider

Dat wil niet zeggen dat Tietema weer alleen maar pizza's gaat uitdelen aan de Tour-renners die Parijs halen voor het YouTube-kanaal van Tour de Tietema. Hij wil ook ploegleider worden van zijn 'eigen' ploeg. Daarvoor deed hij recent een cursus op het UCI-hoofdkwartier in Aigle.

Bij die cursus hoorde ook een examen en Tietema liet gisteren op Twitter weten dat hij nu naast een veterstrikdiploma, zwemdiploma's, een rijbewijs en een VWO-diploma nu ook een ploegleidersdiploma op zak heeft.

Tietema zal volgend seizoen samen met Rob Harmeling, de Noor Sverre Dyngeland Vik en de Luxemburger Gaëtan Pons actief zijn als ploegleider. Die laatste twee zijn nu nog assistent-ploegleider bij respectievelijk Team Coop-Repsol en Leopard Pro Cycling. Harmeling was afgelopen seizoen al ploegleider bij TDT-Unibet.

Omdat het officiële UCI Sports Director-diploma verplicht is voor ploegleiders in de ProTour (en de WorldTour) moesten ze alle vier weer de schoolbankjes is.

Julia Soek, oud-renster bij onder meer Team DSM, nam eerder dit jaar de rol van sportief directeur over van Hugo Haak. Ook zij kan eventueel nog als ploegleider in de auto plaatsnemen.

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023