Pim Ronhaar weet niet wat 'm overkomt in Dublin: 'Ik snap nog altijd niet hoe ik dit gedaan heb!'

Pim Ronhaar is dit seizoen tot dusver de Koning van de modder. Gisteren won hij in Dublin. Dat hij hij zelf nooit verwacht. Eigenlijk had hij het al opgegeven.

Men elite UCI cyclo-cross World Cup 2023

De jonge Tukker Pim Ronhaar is bezig aan een uitstekend seizoen in het veld. Het is soms, vooral tot z'n eigen ergernis, wat wisselvallig bij de 22-jarige crosser van Baloise-Trek Lions. Maar in de modder is hij loeisterk. Na Dendermonde bleek dat gisteren ook in Dublin.

In België soleerde hij naar de zege in de Wereldbekermanche, in Ierland had hij nog een truc speciale in huis om Laurens Sweeck in extremis te kloppen nadat de Belg hem juist op een slim moment voorbij was gestoken. Op het laatste stukje modder voor de sprint ging Ronhaar al aan en trok zo aan het langste eind na een prachtige finale.

De man uit Hellendoorn kon het na afloop nauwelijks geloven. "Vorige week in Troyes word ik nog zeventiende, na een barslechte wedstrijd. Oké, ik wist dat mijn rug toen opspeelde, maar dat ik dan nu voor de zege zou meespelen… Ik snap nog altijd niet hoe ik dit gedaan heb!", aldus Ronhaar in het interview achteraf.

Ronhaar dacht twee keer dat hij niet zou kunnen winnen

Tijdens de koers dacht hij in het begin ook zeker niet aan winnen. "Dit was geen technisch parkoers en de zandbak, die toch beslissend was, vond ik mezelf nooit goed nemen, met uitzondering van de laatste ronde. Ik dacht ook dat het voor Thibau zou zijn. Zo hard die in de eerste rondes reed!"

Nys zakte aan het eind wat weg, terwijl Ronhaar zich juist steeds beter ging voelen. Maar toen Sweeck hem in de laatste ronde nog voorbij ging had hij nooit meer gedacht te winnen.

"Toen hij me passeerde dacht ik wel even 'fuck', ho pardon, 'shit, ik word tweede'. Maar Laurens trok zijn inspanning niet door. Als niet-spurter probeerde ik hem in de laatste meters in de modder nog te verrassen en toen ik achterom keek en hij niet meteen in m'n wiel zat, wist ik dat ik gewonnen had."

Cyclocross
  • Photo: Billy Ceusters/PN/Cor Vos © 2023 HR