HomeNieuwsTsunami aan wielrenners op shortlist Sportman en Sportvrouw van het Jaar! (Al...

Tsunami aan wielrenners op shortlist Sportman en Sportvrouw van het Jaar! (Al is een breakdancer een geduchte concurrent)

2023 was voor Nederland een zeer succesvol wielerjaar en dat besef je pas echt goed als je alle namen op deze shortlist ziet.

NOC*NSF maakte gisteren de shortlist voor het Sportgala 2023 bekend. Uit die shortlist maakt de vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor per categorie op 10 december de drie genomineerden bekend. De kans is groot dat daar aardig wat wielrenners bijzitten.

In bijna alle categorieën staan er namelijk heel veel namen op de shortlist die hun prestaties op twee ongemotoriseerde wielen leverden. We nemen ze even per categorie met je door!

Sportvrouw van het Jaar

Bij verkiezing voor Sportvrouw van het Jaar staat natuurlijk Demi Vollering op de shortlist als winnares van onder andere de Tour de France Femmes. Annemiek van Vleuten staat eveneens op de shortlist. Maar ook Puck Pieterse en Fem van Empel verdienden een plekje op die shortlist voor hun prestaties op de mountainbike en in het veld.

Ze nemen het onder andere op tegen atletes Sifan Hassan, Femke Bol, schaatsters Jutta Leerdam, Irene Schouten en Suzanne Schulting en roeister Karolien Florijn.

Sportman van het Jaar

Net zo vanzelfsprekend als Demi Vollering bij de vrouwen is de plek van Mathieu van der Poel op de shortlist. Hij wordt vergezeld door baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Ook BMX’er Niek Kimmann werd beloond met een plaats op de shortlist.

MVDP en spierbonken nemen het op tegen onder andere Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen, schaatsers Patrick Roest en Merijn Scheperkamp, roeier Lennart van Lierop en vlak natuurlijk ook breakdancer Menno van Gorp niet uit…

Sportploeg van het Jaar

Bij de ploegen staat Jumbo-Visma op de shortlist – en SD Worx opvallend genoeg niet. Zij worden geflankeerd door de nodige baanploegen, want ook de teamsprinters (Hoogland, Lavreysen, Van den Berg) en de koppelkoers (Havik, Van Schip) kregen een plaats op de shortlist.

Deze ploegen nemen het onder andere op tegen de 4×400 estafetteploeg atletiek (die wij zelfs als wielerploeg de zege wel gunnen..), de nodige roeiploegen en natuurlijk het Nederlands korfbalteam, dat ongetwijfeld na een zeer spannende strijd wereldkampioen werd.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Coach van het Jaar

Als grote roerganger bij Jumbo-Visma staat Merijn Zeeman op de shortlist. Ook bondscoaches Mehdi Kordi (baan) en Gerben de Knegt (veld/mtb) vinden zichzelf terug op de shortlist – Koos Moerenhout dan weer niet, terwijl hij al bondscoach op de weg toch ook een wereldkampioen afleverde.

Concurrentie voor de drie bestaat onder ander uit schaatscoach Jac Orie, atletiekcoach Laurent Meuwly en roeicoach Eelco Meenhorst.

Parasporter van het Jaar

Nederland heerst ook bij de wieleronderdelen in het parasporten en staat er in die categorieën ook een keur aan sporters op de shortlist: Daniel Abraham, Jetze Plat, Mitch Valize, Chantal Haenen en de tandemploeg (Bangma, Bos). Zij nemen het vooral op tegen rolstoeltennissers.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De neef van spurtbom...

Meer zoals dit

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

18-jarige Spanjaard uit team van Valverde overleden na ongeval op training

De 18-jarige Juan Pujalte is donderdag om het leven gekomen na een ongeval op...