Waarom Van Aert zijn crossseizoen juist in Essen begint: bevriende sponsors en een extra inspanning

Wout van Aert rijdt zaterdag één cross om vervolgens weer een week of twee weg te gaan. Hoe zit dat precies?

X2O Badkamers Trofee van Hamme elite men 2023

Wout van Aert zijn crossseizoen is eigenlijk samengepakt rond de kerstdagen en nog een paar crossen daarna - waarvan Zonhoven en Benidorm nog niet zeker zijn. Er is één vreemde eend in de bijt: de Exact Cross van Essen aanstaande zaterdag.

Voor Wout van Aert naar het eerste trainingskamp met Jumbo-Visma (of moeten we al zeggen Visma | Lease a Bike) naar Spanje gaat, rijdt hij al de cross in het plaatsje aan de Nederlands-Belgische grens, vlakbij Roosendaal.

Dat Van Aert juist die cross nog even meepakt, is geen toeval. Een week later had hij in zijn eigen Herentals kunnen rijden, maar het wordt dus Essen. Daar is organisator Luc Van Thilo verantwoordelijk voor.

Hij legt aan de Vlaamse krant Het Nieuwsblad uit dat ze diep in de buidel hebben moeten tasten om Van Aert aan de start te krijgen.

"Het is niet de eerste keer dat Wout bij ons komt rijden, het is wel de eerste keer dat hij bij ons zijn seizoen opent. Ja, we hebben wel een extra inspanning moeten doen om Wout tot bij ons te krijgen."

Bevriende sponsor

Maar er is meer dan dat, want waarschijnlijk zouden veel crossen dat bedrag wel op tafel willen en kunnen leggen. Van Thilo sprak ook zijn netwerk aan. De CEO van Robotland, het terrein waarop de cross van Essen plaatsvindt, is goed bevriend met de mensen van Heylen Vastgoed.

En laat Van Aert nu net ook een flinke vinger in de pap hebben bij dat bedrijf. Hij is er minderheidsaandeelhouder. Van Thilo moest daar wel even z'n grote andere liefde voor opzij zetten, hij is naast crossorganisator en Robotland-CEO namelijk ook nog voorzitter van betaald voetbalclub Lierse-Kempenzonen, terwijl Heylen Vastgoed sponsor is van Royal Antwerp FC.

Van Aert verrichtte bij de club afgelopen weekend nog de aftrap. "Ik maak er geen probleem van dat Wout zich zaterdag heeft geout als supporter van Antwerp. (grijnst) Zoals de spelers van Lierse niet de minste interesse hebben in veldrijden, zo ga ik er ook van uit dat Wout niet echt wakker ligt van het voetbal."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Omkleden bij Van Thilo thuis

Van Thilo heeft al een lange band met de cross die hij nu organiseert, dus er is hem alles aan gelegen om die in stand te houden.

"De wedstrijd in Essen vond vroeger plaats in de weilanden achter mijn ouderlijke woning. Renners kwamen zich omkleden bij ons thuis. Ik wil er dan ook alles aan doen om de cross in Essen in stand te houden."

Achtergrond
  • Hamme - Belgium - cycling - cyclocross Wout Van Aert (BEL / Team Jumbo-Visma) pictured during X2O Badkamers Trofee van Hamme elite men - Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023