Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen: 'Nooit een vriend van me geweest, wel een geweldige wielrenner'

Dylan Groenewegen vertelt over zijn band met Fabio Jakobsen, maar doet ook uit de doeken wie hij de beste sprinter ooit vindt.

Kampioenschap van Vlaanderen 2023

De namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor eeuwig met elkaar verbonden zijn. We hoeven het hele verhaal niet weer uit de doeken te doen. Twee woorden volstaan: Polen, crash.

Jakobsen

Fabio Jakobsen overleefde het, maar onderging vele operatie en een lange revalidatie. Maar ook voor Groenewegen was het een roerige periode na de crash. Hij kreeg veel te maken met bedreigingen. De twee vochten inmiddels al weer de nodige sprintduels uit en de situatie is wat genormaliseerd.

Groenewegen vertelt erover tegen het Italiaanse Bici. "Hij is nooit een vriend van mij geweest en nu dus ook niet. Wel is hij een geweldige wielrenner. Zo beschouw ik hem dan ook."

De Amsterdammer vertelt ook over hoe hij die rare tijd in zijn loopbaan beleefde. Het fietsen kwam door heel andere omstandigheden niet op de eerste plaats.

"Het was de coronatijd, dat duurde lang, ik was geschorst en was daardoor onzeker over mijn niveau. Ook was mijn vrouw zwanger en was de geboorte van onze eerste zoon hectisch. Toen hij er was, kwam fietsen op de tweede plaats. Mijn zoontje Mayson was mijn eerste prioriteit."

Sprinten geëvolueerd

Groenewegen merkt ook op dat het sprinten is veranderd de afgelopen jaren. "Tegenwoordig rijden niet meer hele ploegen in dienst van één sprinter. Kijk maar naar mijn gedeelde kopmanschap met Simon Yates afgelopen zomer in de Tour. Nu rijden er vaak drie of vier renners in een sprinttrein per ploeg."

In de Tour wist Groenewegen geen rit te winnen. Dat komt volgens hem ook deels door een verandering in het wielrennen.

"Het verloop van de etappes is anders dan vroeger. De koers wordt lastiger door beklimmingen of doordat het peloton de koers ook harder maakt. Ik denk dat Jasper Philipsen de beste balans had afgelopen zomer. Maar ik had zeker het gevoel dat er ook voor mij zeges in hadden gezeten."

Mark Cavendish

De spurtbom uit Nederland wordt ook gevraagd naar andere collega's. Groenewegen heeft zeer lovende woorden over voor Mark Cavendish.

"Waar heeft hij niet gewonnen? Hij zal alles doen het record van Eddy Merckx te verbreken. Hij is de slimste sprinter in de slotfase die er is, en misschien wel de beste sprinter aller tijden."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023