Geraint Thomas over Chris Froome: 'Hij misleidt zichzelf, om het beleefd te zeggen'

Geraint Thomas is een maat van Chris Froome, maar de Welshman is wel kritisch over Froomey in niet mis te verstane bewoordingen.

Santos Tour Down Under stage-1 - elite men

Geraint Thomas heeft een populaire podcast met zijn Geraint Thomas Cycling Club. Daarin zijn regelmatig (oud-)wielrenners te gast. Zo schoof eerder Tom Dumoulin al (via een call) aan bij de Welshman die onlangs bekendmaakte nog twee seizoen door te gaan.

Froome houdt hoop

In de meest recente podcast is Chris Froome te gast. In de show gaat het uitgebreid over de wat getroubleerde comeback - to put it mildly - van Froome na zijn zware val in de Dauphiné van 2019.

Froome zelf hoopt nog steeds dat hij met de beste mee kan doen komende zomer in de Tour, die volgens hem zijn laatste zal zijn. "Een etappewinst zou superbijzonder zijn voor me. Of in de buurt zijn van de klassementsjongens van nu, ook dat zou ik een heel mooie manier vinden om het af te sluiten."

Vast in de patronen van 2010

Aan het einde van de aflevering beschouwt Geraint Thomas het gesprek met Froome nog eens na met co-host Tom Fordyce. Daarin is de kopman van INEOS Grenadiers eerlijk over zijn maatje Froome.

"Het is typisch Froomey, hij geeft nooit op. Maar hij misleidt zichzelf wel een beetje, om het beleefd te zeggen. Dat is gewoon hoe hij is. Hij is een geboren winnaar en wil dus altijd winnen."

Thomas haalt een anekdote aan die iets zegt over de dadendrang van Froome. "Onlangs reden we in Miami samen een liefdadigheidskoers. Daar zei iedereen dat hij nu al als een beest aan het trainen was. Dat is iets wat hem een beetje opbreekt nu; hij zit nog wat vast in de patronen van zeg maar 2010."

De Welshman verduidelijkt. "Qua voeding en andere zaken doet hij het nog steeds op de manier van toen in plaats van de moderne manier. Hij is nog een beetje old school wat dat betreft."

Voedingsrevolutie

Er heeft de afgelopen tijd een enorme revolutie plaatsgevonden op het gebied van voeding. De grote verandering daarbij is vooral dat het heden ten dage een must is om het aantal gram koolhydraten dat je kunt opnemen te maximaliseren - vroeger dacht men dat dat 90 gram per uur echt wel het maximum was; nu kunnen sommige renners al 120 gram per uur aan.

Die opname zorgt ervoor dat renners ook aan het einde van een etappe nog de enorm hoge vermogens kunnen leveren. Vroeger dacht men ook dat het goed was om tijdens trainingen zo weinig mogelijk te eten. Nu moeten renners juist hun koolhydraatopname trainen en dus ook buiten wedstrijden op de fiets meer eten.

Geen categorie
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023