Dit zijn de 10 meest beklommen 'bergen' in Nederland en België

Echte bergen hebben we natuurlijk niet in Nederland en België, maar we weten wel welke hellingen vorig jaar het meest beklommen werden.

Tour of Flanders 2020 Cycling Race canceled

In 2023 zaten we met z'n allen weer heel veel op ons race- of gravelfiets, of de mountainbike. Dat deden we in de Lage Landen (vooral Nederland dan) voornamelijk op vlakke wegen, maar er zijn natuurlijk wel hellingen in Nederland en België.

MyCol

De app MyCol kun je downloaden in de Play Store of Apple Store en daarin wordt voor je bijgehouden welke beklimmingen je allemaal doet. Maar met al die data kunnen ze bij MyCol natuurlijk aan het einde van het jaar ook de balans opmaken: welke van de heuvels in Nederland en België werden het meest bedwongen bij de mensen die de app hebben?

Dat overzicht maakten ze en kun je hieronder zien. We doen eerst Nederland en daarna België. Links in de tabel zie je de plaats van dit jaar, rechts die van het haar ervoor.

In Nederland overheersen de Limburgse klimmetjes uiteraard in de top 10. Alleen de Amerongseberg (Utrecht) en de verrassende Maeslantkering doorbreken de Limburgse hegemonie.

Die laatste is een 'klim' over het deltawerk dat ons moet beschermen tegen de zee. Het gaat 300 meter a 4,5 procent omhoog. Dat stelt natuurlijk niet zoveel voor, maar in Zuid-Holland moet je het ermee doen.

Nederland

België

In België zijn door het gehele land natuurlijk veel meer klimmen dan in Nederland. MyCols meldt specifiek dat in 2023 de app veel meer is gedownload door Vlamingen en er daardoor dus een ander beeld is ontstaan.

De nummer vier is bijvoorbeeld de Belgische kant van het drielandenpunt, die veelvuldig wordt beklommen door Nederlandse wielerliefhebbers die in Limburg zijn (de Belgische kant is een veel mooiere klim dan de Nederlandse vanuit Vaals, tip!).

Door de Vlaamse downloads staan nu ook veel van de klimmetjes in het Vlaamse heuvelland in de top 10. De Baneberg is de verrassende nummer één, een klim die regelmatig in Gent-Wevelgem zit.

Zelf in het zadel
  • Sfeerbeeld van de Berendries, nummer drie uit de lijst met Belgische klimmen | Photo VK/PN/Cor Vos ©2020