Column | Waarom rijden de vrouwen in veel mooiere shirtjes dan de mannen?

Onze redacteur valt iets op: er zijn drie échte vrouwenteams in de WorldTour en alledrie hebben ze fantastische shirts. Hoe zit dat?

Bijna elke wielerploeg uit de WorldTour voor mannen heeft nu ook een volwaardige vrouwenploeg. Soms, zoals bij de teams van de gebroeders Roodhooft, met net even een andere sponsornaam. De shirtjes zijn dan ook net even wat anders, maar dat zijn details.

Vrouwenshirtjes mooier

In die details zijn de vrouwenshirtjes vaak al net wat smaakvollere – het beste voorbeeld hiervan is Groupama-FDJ (mannen) versus FDJ-SUEZ (vrouwen), Google maar eens en geniet van het prachtige shirt dat Cecilie Uttrup-Ludwig en de andere dames dit jaar dragen.

Het wordt op wielermodegebied pas écht interessant bij de shirtjes van op zichzelf staande vrouwenploegen in de WorldTour. Canyon//SRAM, SD Worx en in mindere mate Human Powered Health presenteren namelijk al jaren de fraaiste shirtjes als het 1 januari ‘new kit day’ is.

Die van Canyon//SRAM is dit jaar denk ik een van de meest fraaie wielershirts die ik ooit heb gezien – cultshirts als dat van Mapei en het EF-eendenshirt buiten beschouwing latend. Ook die van SD Worx mag er andermaal zijn, en ik zette ze dan ook op nummer één en twee in de Wieler Revue Top 5 van mooiste wielershirtjes voor het seizoen 2024.

Weg met het patriarchaat!

Op deze shirtjessituatie kun je allerlei genderbevestigende vooroordelen loslaten – vrouwen en mode blablabla - maar ik zie het vooral als een aansporing voor de mannenteams om een voorbeeld te nemen aan de vrouwenteams.

(Ook) in het wielrennen is het wel mooi geweest met het patriarchaat; het conservatisme dat de sport zo lang regeerde. Het is tijd voor een frisse vrouwenwind. Weg met die saaie shirtjes waarin bijvoorbeeld Cofidis, UAE Team-Emirates en toch eigenlijk ook wel Jumbo-Visma in rijden! Meer kleur, meer fratsen – en dan niet het soort fratsen waarbij een team jarenlang in een bruine broek rondrijdt.

De UCI beboet voor van alles en nog wat en ik zou daar graag nog de totaal willekeurige ‘Saaiheidsruling’ aan toe willen voegen – artikel 3.54.720 bis 8 van het UCI-handvest. Een panel van kundige vrouwen zal oordelen welke mannenshirtjes er mee door kunnen en welke niet.

(Eigenlijk wordt het net zoals in het huishouden van de gemiddelde Corry en Henk, waarbij die eerste ook nog altijd de kleding uitzoekt en klaarlegt voor die laatste, besef ik nu. Misschien is dit plan toch niet helemaal een stap voorwaarts… Hoe dan ook: minder saaie shirtjes, meer kleurige gekkigheid!)

Columns
  • Foto: Canyon//SRAM