📸 Dirk heeft de grootste en unieke wielerverzameling: handgeschreven kaarten van wielrenners aan hun familie

Dit is echt een parel van een verzameling uit vroeger tijden! Mooie handgeschreven kaarten van wielrenners meer dan 100 jaar geleden, uniek!

We kregen onlangs leuke mail op redactie@wielerrevue.nl. Dirk meldde zich daar met zijn uitgebreide wielerkaartenverzameling. Niet zomaar een gesigneerd kaartje van Joop Zoetemelk of Gerrie Knetemann of iets dergelijks (dat is natuurlijk ook al heel mooi!), maar echt handgeschreven berichten van renners uit nog veel meer vervlogen tijden.

1700 unieke handgeschreven kaarten, onder meer uit eerste Tour de France

Z'n verzameling bestaat namelijk uit de ansichtkaarten die renners in de periode tussen pak 'm beet 1900 en 1925 naar huis stuurden om te laten weten hoe het ze verging. Kaarten aan ouders en/of vrouw dus. 'Unieke content', zoals we dat nu zouden noemen.

Hij heeft er maar liefst 1700 (niet allemaal door renners geschreven kaarten, uiteraard). Hij bericht ons over enkele pronkstukken uit z'n verzameling en stuurt ook afbeeldingen mee.

"Wat Nederlandse renners betreft is de zeldzaamste kaart een door John Stol geschreven kaart aan zijn vader, slechts vier dagen na de grootste ramp in de Duitse wielergeschiedenis (onze landgenoot Stol was betrokken bij deze ramp op 18 juli 1909, waarbij 9 doden en 40 gewonden vielen)."

"Wat de buitenlandse renners betreft is de zeldzaamste kaart geadresseerd aan de Belgische renner Jules Masselis en aan de voorzijde voorzien is van de originele handtekening van de Fransman Jean Alavoine (17 etappe-overwinningen in de Tour de France en met Masselis onderdeel van de wielerploeg Alcyon-Dunlop)."

"Uiteraard ook veel originele kaarten betreffende de eerste jaren van de Tour de France (ook een drietal originele kaarten van de herberg Au Réveil Matin, waar in 1903 de eerste Tour de France van start ging)."

Voorbeelden

Hieronder zie je twee voorbeeldpagina's uit de verzameling van Dirk.

Zelf nog kaarten in je bezit?

Dirk zou zijn verzameling nog graag uitbreiden en wil daarom via ons een oproep doen: als je nog oude wielerkaarten in je bezit hebt die bijvoorbeeld op zolder liggen te verstoffen, zou hij die heel graag aan zijn collectie toevoegen. Je kunt hem mailen op s.berendsen20@upcmail.nl