📸 Dit zijn de 10 steilste 'kilometerklimmetjes' ooit uit het profwielrennen

Een wielerliefhebber deed uitgebreid onderzoek naar de steilste kilometers die de profs ooit bedwongen. Deze helse klimmen kwamen eruit rollen!

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 19

We kennen de beelden allemaal: wielerprofs die bijna zwalkend over een gammel betondpaadje omhoog rijden. In het huidige wielrennen zoeken organisatoren steeds extremere klimmen op om de benen van de renners te testen.

Als profs niet heel hard lijken te gaan, dan weet je: het is loeisteil. Amateurfietsers komen er dan alleen omhoog met een mountainbikeverzet - of met knieën die het na de klim niet meer doen.

Vooral in Giro en Vuelta zoekt de organisatie graag de grens op; de Tour volgt de laatste jaren ook wat meer met steile klimmen. In kleinere rondjes worden dit soort nieuwe steile klimmen vaak getest voor 'het grote werk'.

Een Twitteraar heeft werk gemaakt van al die klimmetjes en de steilste kilometers ervan in kaart gebracht. Dat levert een mooie, maar loodzware top 10 op, waarin bijvoorbeeld de Mortirolo niet eens voorkomt...

Het peloton in de Ronde van Valencia krijgt overigens morgen een behoorlijk pittige klim voor de kiezen. In de rit van Teulada Moraira naar Vall d'Ebo is de laatste klim (waarna ze nog op een plateau blijven koersen) loodzwaar met een laatste kilometer van 12,9 procent.

Pelotonpraat
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023