Mathieu van der Poel: 'Ik ben alleen bezig met dat record'

Mathieu van der Poel zit in dubio over hoe hij het verder gaat aanpakken in z'n carrière. Daarover sprak hij na het WK in Tabor.

2024 Cyclocross World Championships men elite

Hij smeerde nog net niet een paar boterhammen met pindakaas tijdens de wedstrijd. En toegegeven, Joris Nieuwenhuis hield het gat lange tijd binnen de perken. Maar toch werd Mathieu van der Poel zondag op het spreekwoordelijke 'dooie gemakkie' wereldkampioen veldrijden in Tabor.

Twijfels

Het was zijn zesde. De cirkel is eigenlijk rond, want zijn eerste wereldtitel behaalde hij in 2015 ook in Tabor. Het is meteen reden voor speculatie: zien we Van der Poel komende winter nog wel terug in het veld?

MVDP zijn woorden zijn de belangrijkste voeding voor die speculatie, want hij twijfelde eerder in de media al over zijn toekomst als veldrijden. Wat was er nog te winnen voor hem? En zou een winter zonder cross niet beter passen bij z'n wegambities? Hij sprak er open over in de media.

Na het WK waren die twijfels er ook weer. Maar het zijn wel échte twijfels, want hij weet het simpelweg nog niet. Er zijn namelijk ook nog redenen die hem wel door de modder doen rijden.

Record

Ook daarover sprak hij na het WK tegen de verzamelde pers. Het record van zeven wereldtitels van Eric De Vlaeminck kwam ter sprake.

"Ja, ik denk dat dat de enige motivatie is om in de winter opnieuw te gaan crossen. De rest van het seizoen, zoals ik al vaker zei, is niet belangrijk. Er telt maar een wedstrijd en dat is het wereldkampioenschap. Laten zien dat ik de beste ben, is niet iets waar ik mee bezig ben. Ik ben alleen bezig met dat record. Iedereen praat nog steeds over dat record van De Vlaeminck. Dat is iets wat de mensen gewoon niet vergeten. Zelfs vele jaren na zijn carrière wordt erover gepraat. Dat zijn dus de zaken die tellen en mij bezig houden", tekende Wielerflits op.

Tekst gaat door onder de advertentie

Genieten

En als je doorvraagt, is er toch ook nog wel iets meer dan dat record alleen. Van der Poel houdt simpelweg gewoon van de modder, hoewel hij er ook veel over zich heen krijgt.

"Ik geniet nog steeds van de cross, het is iets wat ik echt graag doe. Maar het is niet alleen de cross. Het is alles wat er daarnaast nog bijkomt. Het kost veel energie. Soms vraag ik me af of het het wel waard is om elke wedstrijd bier over je te krijgen. Al zou dat de beslissing niet te hard moeten beïnvloeden. Aan de andere kant mag ik het ook niet gewoon laten passeren."

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024