Dit zijn de 8 ploegen die mee overleggen over de 'Saoedische Superleague' wielrennen

Een Saoedische investeringsmaatschappij wil het wielrennen flink op de schop gooien met een injectie van 250 miljoen. Deze teams zitten op de voorste rij.

AlUla Tour 2024 stage 3

Vorige week werd bekend dat de Saoedische investeringsmaatschappij SRJ Sport Investments ongeveer 250 miljoen wil investeren in een nieuwe wielercompetitie. Dat investeringsfonds is een dochteronderneming van het heel kapitaalkrachtige Public Investment Fund van de Saoedische overheid, met kroonprins Mohammed bin Salman aan het roer.

Founding Fathers

Dat fonds zou de wielerwereld op z'n kop willen zetten vanaf 2026, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. De ASO en RCS (respectievelijk de organisatoren van de Tour en Giro - en vele andere wedstrijden) zijn niet aan boord, maar Flanders Classics is dat wel, weet de krant. Flanders Classics organiseert de Ronde van Vlaanderen, veel andere Vlaamse (semi)klassiekers en ook bijvoorbeeld de Ronde van Zwitserland.

Het investeringsfonds betrekt ook nadrukkelijk de ploegen bij de plannen. Er zitten volgens HLN acht ploegen als 'Founding Fathers' aan tafel. Dat gaat om Visma | Lease a Bike, EF Education-EasyPost, Alpecin-Deceuninck, Soudal Quick-Step, BORA-hansgrohe, Lidl-Trek, INEOS Grenadiers en Intermarché-Wanty.

Niet aan boord

UAE Team Emirates zou niet direct bij de eerste gesprekken betrokken zijn, maar wel als 'geinteresseerde toehoorder' te boek staan. Astana Qazaqstan, Movistar, Decathlon AG2R, Arkea B&B Hotels, Cofidis, dsm-firmenich PostNL, Jayco-AlUla en Groupama-FDJ zouden niet bij de gesprekken betrokken zijn. Over de status van Bahrain Victorious is niets bekend.

De 'Superleague' zou in 2026 moeten beginnen omdat de huidige WorldTour-licenties eind 2025 aflopen en er dan dus ruimte is om 'iets nieuws te gaan doen', om de gevleugelde woorden van KNVB-baas Jos Staatsen te gebruiken toen hij begon met het project Sport7.

Achtergrond
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2024