🎥 Uit de (heel) oude doos: spannende en grappige velocipederace op de baan

Wij zouden er een fortuin voor over hebben om dit Mathieu van der Poel en Wout van Aert (als hij weer hersteld is) ook tegen elkaar te laten doen... Wat een mooie beelden, kijk ze gaan!

Wielrennen wordt steeds wetenschappelijker en dat geldt ook voor het materiaal. De tijdritfietsen lijken soms op halve ruimteschepen en het verschil tussen de racefietsen van nu en pak 'm beet twintig jaar geleden is enorm. Maar hoe zat het nóg veel langer geleden?

Nou, we kwamen een leuk filmpje tegen op Instagram dat goed laat zien waar de wielersport vandaan komt. Heeeeeel vroeger reed men namelijk wedstrijden op zogenaamde velocipedes. Dat is niet een bijzondere al lang en breed uitgestorven dinosaurus, maar een soort fiets.

De term stamt uit 1818, denkt men, toen een Duitse reclamefolder voor de 'laufmachine' van Karl Drais, de draisine, vertaald moest worden. De keuze viel op velocipede.

Velocipederace

In die tijd en nog wat later reed men ook wedstrijden op de gevaartes met een heel groot voorwiel en een ieniemini-achterwieltje. Op de baan. Het onderstaande filmpje - het zal wat later zijn dan 1818 - laat goed zien hoe dat eraan toeging. Kijk die beentjes dan trappen!

Van der Poel versus Van Aert?

We starten nog net geen petitie, maar we zouden het graag zien: eeuwige concurrenten die elkaar in elke fietsdiscipline tegenkomen ook in zo'n velocipederace tegen elkaar...

Het zou fantastische beelden opleveren. Welke sponsor biedt ze een godsvermogen om dit te doen als Van Aert weer hersteld is van zijn blessure, op de olympische wielerbaan nadat ze beide goud hebben gehaald op de Spelen bijvoorbeeld.

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram Camille Cassou