Johan Museeuw over voorjaar: 'Van der Poel beslist wanneer de koers openbreekt'

Museeuw denkt dat Wout van Aert zal toegroeien naar het niveau van Van der Poel dit voorjaar. Lees hieronder waarom hij dat denkt.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite P

In onze nieuwe seizoengids - hier te bestellen, alle info over het nieuwe wielerseizoen! - blikken we met drie kenners vooruit op het wielervoorjaar dat aanstaande is. We doen dat met Johan Museeuw, José De Cauwer en Michel Wuyts aan de hand van de stelling: 'Mathieu van der Poel gaat dit klassieke voorjaar domineren'.

Hieronder lees je wat Johan Museeuw daarover te zeggen heeft. Zoals altijd neemt De Leeuw van Vlaanderen geen blad voor de mond in zijn analyse.

Van Aert maakt aansluiting met Van der Poel

"Als je kijkt naar vorig jaar en dit crossseizoen dan zou je kunnen stellen dat hij al een tijdje boven de rest uitsteekt en aan het domineren is. Maar ik hoop op spannende koersen in San-Remo, de Ronde en Roubaix. Ik hoop dat Wout van Aert na dit voorjaar eindelijk eens kan zeggen: ik heb mijn eerste Vlaamse monument binnen."

"Maar er zijn momenteel gewoon weinig renners die Van der Poel kunnen volgen. Hij beslist wanneer de koers openbreekt. Maar ik zie Van Aert dit seizoen wel de aansluiting maken met de conditie van Van der Poel."

Warme winter Van der Poel

"Dat komt dan door zijn andere aanpak van de winter. Minder crossen rijden en aan een lager vormpeil en geen Milaan-San Remo en Tirreno. Die bewuste keuzes gaan er straks voor zorgen dat er weer twee renners bovenuit gaan steken in de monumenten."

"Ik denk dat voor Van der Poel de sleutel ligt bij het grotendeels overbruggen van zijn winter in Spanje. Daar heeft hij drie à vier maanden rustig kunnen trainen en toewerken naar zijn grote doelen. Je kunt daar toch beter trainen en in korte broek – want het was een prachtige winter in Spanje – rijden en dan haal je makkelijker een hoger niveau dan de renners die in Nederland en België blijven. Maar die inhaalmanoeuvre gaat nog wel kunnen komen, want ook zij vertrekken later in de winter op stage."

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023