🎥 Niet te geloven! Zuid-Afrikaan rijdt MTB-wedstrijd uit met Bidon als zadel!

Wat doe je als je zadel er in een zware koers afvalt? Nou, deze Zuid-Afrikaanse MTB-er wist het wel. Hij doet z'n (ongelofelijke) verhaal!

De Zuid-Afrikaan Julian Jessop is niet de allerbeste mountainbiker van de wereld, maar toch zeker ook geen kleine jongen. Zo werd hij liefst acht keer nationaal kampioen XCO (de discipline die ze op de Olympische Spelen rijden) van zijn land en eindigde hij op het WK van 2014 als veertiende en wist hij in 2018 de prestigieuze Zuid-Afrikaanse MTB-wedstrijd Cape Epic te winnen.

Fiets zonder zadel

De afgelopen week deed hij mee aan een andere grote MTB-wedstrijd in Afrika: de Imbuko Big5 MTB Challenge. Die wedstrijd heeft niks met de vijf grote Afrikaanse dieren te maken, maar met een loodzwaar parkoers waarin de MTB'ers vijf monsterbeklimmingen van boven de 3000 meter voor de kiezen krijgen.

Dat is mét een zadel al zwaar genoeg, maar Jessop kreeg in de editie van afgelopen weel te maken met pech: zijn zadel viel eraf. Dat loste de Zuid-Afrikaan op creatieve wijze op - MacGyver is er niets bij: hij pakte een bidon en bevestigde die met heel veel ducttape op de plek waar eerder een comfortabel zadel zat. Hij reed de koers uit en finishte na 4 uur en 24 minuten op de fiets nog op een verdienstelijke 25ste plaats.

In onderstaand filmpje doet de Zuid-Afrikaan z'n verhaal en zie je de zadelbidon goed.

Vertaling

Het Zuid-Afrikaanse Engels van Jessop in combinatie met allerlei omgevingsgeluiden maken zijn woorden wellicht wat lastig te begrijpen. Daarom doen we nog even een poging het een beetje te vertalen - we hadden zelf ook wat moeite het te verstaan, maar dit is wat wij er ongeveer van maakten...

"Haha, het was zeker niet ideaal. 55 kilometer staan op de pedalen. Ik heb maar een zadel van een bidon gemaakt, maar het was niet echt comfortabel... De afdalingen waren prima, maar ik kon op de klimmen niet echt snelheid maken. Het kost zoveel energie om de hele tijd te blijven staan."

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram Imbuko Big5 MTB Challenge