📸 Marginal gains Ellen van Dijk: kolven om zo licht mogelijk te zijn...

Ellen van Dijk moest gisteren haar leiderstrui in de Ronde van Normandië verdedigen in een bergrit en als kersvers moeder had ze nog wel een truc...

Tour de Normandie FŽminin 2004 - stage 3

Zoals je wellicht meekreeg werd Ellen van Dijk in oktober moeder van haar zoontje Faas. De 37-jarige Woerdense heeft van de olympische tijdrit in Parijs hét doel gemaakt van haar carrière en dus moest ze - vanwege een selectie van de bondscoach daarvoor - nu alweer laten zien goed te zijn.

Leiderstrui verdedigen

Dat lukte vorige week al in de Spaanse Ronde van Extremadura, waar ze met overmacht de tijdrit op haar naam schreef. Afgelopen week stond de Ronde van Normandië op het programma.

En ook daarin vlamde ze in de 10 kilometer lange tijdrit naar de zege. Ze was negentien seconden sneller dan landgenote Riejanne Markus van Visma | Lease a Bike.

De renster van Lidl-Trek mocht dus de leiderstrui aantrekken en behield die ook tot de slotdag. Daarin stond een bergetappe - nou ja, meer heuvels in Normandië - op het programma. Een wielerkenner weet: daaraan kun je maar beter zo licht mogelijk beginnen.

Momlife in the peloton

Dat betekent in het geval van Van Dijk wel heel bijzondere marginal gains, zo laat ze op Instagram zien. Onder het credo 'Momlife in the peloton' post ze in haar stories dat ze voor de rit nog even zoveel mogelijk moedermelk kolft om maar zo licht mogelijk aan de rit te kunnen beginnen...

De kolftruc bracht haar niet het gewenste resultaat, want ze moest toezien hoe twee lichtgewichten haar in het algemeen klassement passeerden. De eindzege in Normandië ging naar de Noorse Mie Ottestad en ook Josie Nelson van Team dsm-firmenich PostNL eindigde nog voor Van Dijk, die dus derde werd in het eindklassement.

Programma Ellen van Dijk

Na de twee tijdritzeges in kleine rondjes zal Ellen van Dijk zich de komende weken toeleggen op het Vlaamse eendagswerk. Ze start komende zondag in Gent-Wevelgem en zal daarna ook Dwars Door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix betwisten.

In die laatste wedstrijd kan ze vermoedelijk ook voor eigen kans rijden. De Vlaamse korte klimmetjes zijn niet helemaal op het lijf geschreven van Van Dijk, maar de keien van Roubaix wel. Ze werd in 2022 zevende, maar in 2021 viel ze hard en liep ze een hersenschudding op.

Pelotonpraat
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2024