Geen absolute wereldtop in Brabantse Pijl, maar wie starten er wel? Dit zijn onze favorieten!

Zoek vandaag in de Brabantse Pijl niet naar Van der Poel of Pogacar. in hun afwezigheid is het wel een mooie kans voor anderen. Wie? Dat lees je hier!

De Brabantse Pijl 2023 elite men

Op de erelijst van de Brabantse Pijl staan mooie namen. Mathieu van der Poel won er in 2019, Tom Pidcock was de beste in 2021. Vroeger werd de koers beheerst door Rabobank; de namen van Oscar Freire en Michael Boogerd prijken prominent op het lijstje met oud-winnaars.

Maar in de editie van dit jaar is het toch zoeken naar de écht grote namen. Die lijken hun kruit droog te houden tot de Amstel en Luik. Die trend werd vorig jaar al ingezet, want toen had de Brabantse Pijl in Dorion Godon niet echt een winnaar met een grote naam.

Michael Matthews topfavoriet

Dat kon dit jaar wel weer eens zo zijn, al staan er natuurlijk ook renners aan het vertrek die al wel kunnen bogen op een groot palmares. Michael Matthews is er zo eentje en hij is wat ons betreft dé grote favoriet voor vandaag. De Australiër was al sterk in de Ronde van Vlaanderen en deze koers moet 'm op papier nog wat beter liggen.

Concurrentie komt dus niet van Mathieu van der Poel, maar Alpecin-Deceuninck heeft tegenwoordig meer ijzers in het vuur dan MVDP alleen. Quinten Hermans en de jonge Fransman Axel Laurence zullen azen op een mooi resultaat.

UAE Team Emirates doet het zonder Tadej Pogacat, maar ook die ploeg heeft natuurlijk meer renners. Tim Wellens en Marc Hirschi zijn de aangewezen mannen om voor succes te zorgen.

Nederlanders en Belgen

Naast Wellens Hermans mogen de Belgen ook op succes hopen met de verrassend sterk rijdende Jenno Berckmoes van Lotto-Dstny, Dylan Teuns van Israel-Premier Tech en een andere Hermans, namelijk Ben Hermans van Cofidis.

Vanuit Nederlands perspectief is het uitkijken naar Marijn van den Berg. De rappe renner van EF Education-Easypost won al een mooie rit in de Ronde van Catalonië. We zijn benieuwd of hij dit parkoers aan kan! Visma | Lease a Bike komt niet aan de start.

Uno-X vaardigt nog de sterke Noor Tobias Halland Johannessen af en bij AG2R is Benoit Cosnefroy de kopman - en uiteraard moeten we bij die ploeg ook winnaar van vorig jaar Godon noemen.

Vrouwen

Ook de vrouwen rijden de Brabantse Pijl sinds 2016. En ook daar hebben ze een mooie erelijst waar onder andere Marianne Vos en Demi Vollering op prijken. Die laatste is er vandaag ook bij en dus is Demi Vollering automatisch de topfavoriete. Ze krijgt steun van Europees kampioen Mischa Bredewold en Blanka Vas.

De concurrentie komt van een sterk blok van Lidl-Trek met Shirin van Anrooij en Elisa Longo Borghini. Na haar goede optreden in Parijs-Roubaix is het ook uitkijken wat Amber Kraak van FDJ kan uitrichten. Ze krijgt daarbij hulp van haar ploeg- en landgenote Loes Adegeest.

Puck Pieterse heeft na een sterk wegseizoen de wegfiets inmiddels ingeruild voor de mountainbike, maar Fenix-Deceuninck heeft vandaag met Yara Kastelijn een ander sterk ijzer in het vuur.

De vrouwenkoers wordt niet op tv uitgezonden (wel op de digitale kanalen van Eurosport); voor de mannenkoers schakel je om 15.30 uur in op Sporza (VRT1) en Eurosport 1.

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023